НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА

Базата на ВВС на САЩ „Ванденбърг“ в Централна Калифорния скоро не е виждала такова меле от висши фуражки и журналисти. Поводът бе изстрелването на най-новото космическо оръжие на САЩ, наречено спътник убиец на ядрени ракети. Мишени на сателита ще стават ядрени бойни глави на междуконтинентални балистични ракети  от типа на руските „Топол“. Космическият прехващач с голям обсег набелязва целите си и ги унищожава с таран – блъска се директно в тях. Сегашното изстрелване е предназначено да изпробва ракетните двигатели на спътника убиец (Exoatmospheric Kill Vehicle).

 

Ракетата носител успешно изведе в орбита апарата, който има футуристичен дизайн и по-скоро напомня космически кораб от научно-фантастичен филм. По-късно ще бъде извършен нов опит. Този път сателитът ще трябва да унищожи халостна бойна глава мишена, която ще бъде пусната от самолет на ВВС над Тихия океан, източно от Хавай. От центъра за управление във „Ванденбърг“ изпробваха реактивните мотори на камикадзето докато им се свърши горивото. Интересното е, че бъдещата мишена на космическия убиец ще бъде оборудвана със системи за контразасичане, с каквито са снабдени бойните глави на най-модерните руски ядрени ракети. След една година пък на орбита ще бъдат изведени два спътника, които ще трябва да ликвидират балистична ракета в полет.

Специалисти на Пентагона разкриват, че през 2018 г. ще бъде бъде приет на въоръжение усъвършенстван модел на сегашния сателит. Бъдещото космическото оръжие ще е създадено съвместно от компаниите „Боинг“, Локхийд Мартин“ и „Рейтиън“. Година по-късно се предвижда въвеждане на въоръжение на още един апарат от този тип. Той ще бъде от три степени, но за таран ще бъдат използвани само две от тях.

Момент от изстрелването на спътника.

 

Спътникът убиец е конструиран да унищожава целите си докато те са още в Космоса. По този начин те ще бъдат неутрализирани далеч преди да навлязат в атмосферата. Оръжието използва кинетичната енергия, натрупана при ускорението си срещу целта. Изобретателите кратко го наричат „удари и убий“. Сателитът е снабден с многоцветен сензор, който засича приближаващите се ядрени бойни глави. Мощното му „око“ може да различава зарядите на балистичните ракети от други обекти. Апаратът има свои ракетни двигатели, система за връзка и е командван от съвършен компютър, който го насочва и контролира системите. Сателитът убиец разполага с алгоритъм, който свежда до минимум възможността от грешки.

 

Ако някои от другите елементи на системата, разположени на кораби, на сушата и на други сателити в орбита, засекат изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от база на земната повърхност или от подводница в океана, от „Ванденбърг“ веднага изстрелват носител, който извежда сателита в Космоса. От компанията „Рейтиън“ разкриха, че тя е главен координатор на изпитанията, защото има най-голям дял в създаването на футуристичното оръжие. В комплекса се използва също базиран на кораб радар, който използва както рентгенови лъчи така и високочестотно излъчване. Той е част от системата Джи Ем Ди, употребявана за събиране на данни и за насочването на сателита и успешното изпълняване на мисиите му. При един от следващите опити Джи Ем Ди ще бъде изпробвана за засичане и прехващане на бойна глава в полет.

 

„Това е идеална възможност за събиране на данни. Тези системи са сред най-сложните, произвеждани от компанията“, заявява за изданието„Дифенс контрактър“ д-р Тейлър Лоурънс, президент на ракетния отдел на „Рейтиън“. „Изпробването им е съдбоносно за създаването на надежден апарат, който ще защитава САЩ“, посочва той.

Фирмата работи по четири различни сателити убийци. Това е стандартния спътник, използващ енергията на сблъсъка, преработената версия и два различни сателита, които са предназначени да унищожават множество цели. Известно е, че Русия и Китай имат балистични ракети, които носят повече от 10 бойни глави. В цялото семейство космически оръжия на „Рейтиън“ има 30 успешни орбитални прехващачи. Някои от тях вече изпълняват бойно дежурство в околоземното пространство.

 

Едновременно с това „Боинг“ разработва космически оръжия, които използват мощни потоци от микровълново излъчване, а така също лазери. Целта на арсенала е създаване на единна система за защита на САЩ и съюзниците им от ракетно-ядрени удари. Идеята се роди още през 80-те години на миналия век по време на управлението на президента Роналд Рейгън. Тя бе наречена Инициатива за стратегическа отбрана или както пресата набързо я прекръсти програма за звездни войни. Известно е, че другите две напреднали космически държави – Русия и Китай също работят в областта на космическите оръжия. Преди няколко години Пекин унищожи със специална ракета свой сателит, който вече не функционираше. Според разузнавателни източници руската военна програма вече извежда в орбита свои спътници, които са предназначени да „залавят“ и повреждат противникови апарати, разположени в орбита.