Депутати от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок се обявиха за създаване на български ОЛАФ, който да наблюдава всички обществени поръчки. Според тях те са основен източник на корупция. Те предлагат още да има и независима антикорупционна прокуратура под прекия надзор на европейски прокурори.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че тяхната идея не съвпада с антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева.

"Тук няма никаква интрига, нашата подкрепа за законопроекта, който се надявам скоро да бъде внесен от Министерския съвет, е била винаги непоколебима, така че тук изобщо не може да се търси второ мнение", каза той.

Според Кънев българският ОЛАФ трябва да разследва и парите на ДСБ в КТБ.

"Да има един отговорен орган, който да се ползва с обществено доверие, който да е независим и да си върши работата и най-накрая да се приключи с всички клевети", обясни Кънев.

Според него дебатите по вота на недоверие са медийна димка, която отклонява вниманието от евродоклада и възможността България да бъде отделена от Румъния в мониторинга.

Идеята на Кънев е чрез двустранни споразумения в България да дойдат прокурори с личен опит в борбата с корупцията, които публично и отчетно да надзирават конкретни дела с висок обществен интерес и корупционен потенциал като прекратения търг за автомагистрала "Хемус" например. Според лидера на ДСБ е задължително създаването на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел. Затова от ДСБ ще подготвят конкретни предложения за промени в Закона за съдебната власт, за създаване по законодателен път на румънски антикорупционен модел в прокуратурата чрез заместник главен прокурор с независим мандат.

Кънев допълни и че от ДСБ ще подкрепят "предложенията на инициативата "Правосъдие за всеки" за отваряне на нов конституционен дебат, фокусиран върху правомощията на прокуратурата".

Според Атанас Атанасов от ДСБ Сотир Цацаров е превърнал България в черната овца на ЕС.

"Прокуратурата на Сотир Цацаров превърна България в черната овца на Европейския съюз и опитите на премиера Бойко Борисов да омаловажи този факт предизвика Европейската комисия и получихме тези дни звучен шамар от там. Европа отдавна е установила, че законът в България се прилага в зависимост от това кой отделя по-големи комисиони от обществените поръчки за захранване на мафиотските структури. Ще искаме мониторинг, прозрачност в работата на прокуратурата, която да бъде постигната чрез контрол върху начина, по който се разпределят делата между прокурорите", смята Атанасов.