Предложената от ДПС Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на България бе одобрена от парламента.

Подкрепа за комисията дойде от 62 гласа на ГЕРБ, 7 на БСП, 27 на ДПС, 10 от РБ, всички 12 от БДЦ - общо 126 гласа "за". Въздържаха се 1 от ГЕРБ, 4-ма от РБ, и 8 от АБВ - общо 13. Против бяха едва 19 - 11 от БСП, 3-ма от РБ, 3 от "Атака", и двама независими.

Дебатът бе открит с остра критика от бившия външен министър от кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин, който призна, че е много изненадан от предложението, и обясни, че като представител на опозицията можел да "седя и гледам сеир", но чувствал отговорност.

"Искам да ви кажа, че това решение на дипломатически език е истеричен ход. Истеричен ход, който се следва, когато ситуацията наистина е била критична, и нищо друго не би могло да реши проблемите, с което се занимава една специална комисия."

Според него тези въпроси са изцяло работа на изпълнителната власт - ДАНС, МВР, МвНР, или Консултативния съвет за национална сигурност към президента.

"Ако ние приемем днешното решение, означава да заявим, че подкрепяме идеята, че всички тези институции са капитулирали, и остава последния ход - българския парламент," допълни Вигенин.

Според него поне две комисии в парламента могат да свършат тази работа - тази по вътрешна сигурност и комисията по въшна политика, на която самият той е член.

"Това ще има европейски и глобални измерения и ще бъда използвано по предназначение не в български интерес, даже бих казал и не от нашите партньори," обобщи депутатът. ще ни вкара в трайния коридор на охлаждане на отношенията в тези две страни, и ще ни ограничи възможностите да се занимаваме."

В контраатака се включи Йордан Цонев от ДПС:

"Проблема, по който предлагаме да се създаде временна комисия е достатъчно голям, съдейки само от един факт - от мащабите на обществения дебат в последните 2 месеца. От това, което беше изнесено включително от премиера по тази тема - макар и много дипломатично. Това категорично засяга националната сигурност и е повод за голяма тревога, извънредност някаква на ситуацията."

Вигенин отговори:

"Това сигурно има своите основания от ваша гледна точка. Това, което днес ще направим е грешка, ако бъде подкрепено, има институции, на които днес ние ще кажем, че не са в състояние да решваат проблемите, за които ние говорим. Постоянните комисии в нито един момент не са били сезирани за това."

В дебатът влезе и лидерът на ПФ Валери Симеонов с предложение за редакция - да се добави "и други държави" след Турция и Русия, а по-точно - САЩ.

"Надявам се целият български парламент да бъде обединен зад тази редакция," заяви той.

Янаки Стоилов обаче бе против - нещата трудно можели да бъдат оправени с допълнения.

"Трябваше да не се дават имена на никакви държави," отбеляза той.

Симеонов бе явно разочарован:

"На входа на Народното Събрание пише "Съединението прави силата". Тази моя крехка надежда вие много брутално се опитвате да я разрушите."

Независимият Велизар Енчев коментира в обичайния си безкомпромисен стил:

"Очевидно става дума за разчистване на вътрешнопартийни сметки в ДПС. Чудесно, нека го правят, но защо със създаването на временна партийна комисия?" попитай той.

Следващ по ред бе съпредседателят на ДПС Четин Казак, 

"Искам да обърна внимание върху наименованието на комисията. Това е комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса във вътрешната политика, вътрешния политически живот, а не за намеса във вътрешните работи. Тя ще има за задача във вътрешно политическия живот, а не изобщо във вътрешните работи на страната, от икономически и всякакъв друг характер."

Атанас Атанасов от РБ се учуди защо част от БСП са толкова против идеята.

"Има факти и обстоятелства в миналото, които сочат, че такава намеса е съществувала и в миналото. Но с това предложение, по този начин формулирано, парламентът ще се скара с една вътрешнопартийна бъркотия. Изненадва ме, че половината от БСП са се подписали, без да питат бившия си външен министър."

Първоначално бе обявена 10 минути почивка, след която трябваше да следва редовния парламентарен контрол. След нея обаче се оказа, че вместо да започне контрола, ще удължат заседанието - предложение, което бе одобрено с лекота.

Бившият БСП-ар Георги Кадиев също коментира предложението на БСП:

"Абсолютно съм несъгласен като предмет на дейност да се напише "и други държави". Това ще разводни предложението ми е да се махне изцяло частта за Руската федерация, които поне аз не знам да са оказвали влияние, и да се концентрираме върху това, което знаем. Знаем, че турските дипломати са звъняли и са оказвали натиск, и това, че г-н Местан се скри в турското посолство и унизи българските институции. Дори да е заплашен животът ти, не може да се криеш в чужда държава."

И призова колегите си от БСП да не правят "тази грешка". 

Четин Казак му благодари за подкрепата, но отбеляза, че ако наистина е прочел в детайли мотивите, наистина ще подкрепи частта за Руската федерация.

Очаквано, Магдалена Ташева от "Атака" също се зарадва на идеята на се разследва намесата на САЩ, обвинявайки ги за украинския Евромайдан, окупацията на Софийския университет, протестите.

"Вие предлагате едно законодателно недоносче. Да правим комисия, която да разследва дали Турция се меси във вътрешната ни политика, и за баланс сте сложили и Русия, понеже ДПС чуло някакви слухове. Какво руско влияние в България? В България няма една руска банка, турски банки, два американски университета, нито един руски. Няма как да кажете на вашия външен министър да си свърши рлаботата, защото е американски министър."

Но извън това предложение, според нея комисията е безмислена, и не можело за всичко да се правят временни комисии.

"Да направим временна комисия за Ангела Меркел, която смята да ни разпределя тук някакви мюсюлмани," каза тя.

Предложението подкрепи и лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов, който заяви, че намесата във вътрешните работи е факт.

На същото мнение бе и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който подобно на Вигенин недоумява и за бързането - според него, фактите са валидни повече от 130 години.

"Това, естествено, поражда притеснения за някакъв втори план, който вносителите имат в този план."

Според него обаче е проблемно, че комисията е предложение на БСП, ДПС и ГЕРБ, като отбеляза, че той трудно работи с тази коалиция.

"Моментът на консенсуса свършва там, където започва имитацията. Бързането и формулировката изглежда като имитация," каза още Кънев.

Той даде ново предложение за редакция на решението:

"2. Възлага на бъларското правителство да изисква от партньорските служби и НАТО всички данни за руска връзка на българските политици Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и поддържаните от тях чрез собствеността им на Булгартабак контрабандни канали."

И обобщи:

"Руското влияние потича по тръби с газ и през медии."

Следващото предложение дойде от депутатът на "Атака" Илиан Тодоров, който предложи да се включат и НПО-тата, тъй като такива като "Америка за България" давали пари на медиите, институция, която силно влияе на вътрешната ни политика.

"Стотици милиони са отишли в медиите," заяви той.

Последва гласуване.

Отхвърлено бе предложението на Валери Симеонов за добавяне и "на други държави". То бе подкрепено от РБ, но ГЕРБ и ДПС се въздържаха, БСП бе против.

Предложението на Божинов да не се споменават конкретни държави също не мина - 52 бяха "за", 53 "против", 54 "въздържали се".  ГЕРБ и БСП бяха против, РБ, ПФ и БСП - за. Прегласуването не промени сериозно резултата - само се намериха с десет повече "против".

Да се махне "Руската федерация"и да остане само "Република Турция" - предложението на Георги Кадиев - бе подкрепено от едва 28 депутатите - 23 от БСП, 1 от РБ, 2 от Атака и 2-ма независими.

Предложението на Радан Кънев за конкретно разследване на Доган и Пеевски не мина - едва 17 бяха "за", 80 - "против".

Идеята на Илиан Тодоров от "Атака" да се добавят и НПО-тата също бе отхвърлена солидно, но получи повече подкрепа от горното - 25 бяха "за".

Така в крайна сметка остана оригиналното предложение, което мина със 126 -те гласа "за" на ГЕРБ, БСП, ДПС, ПФ, БДЦ и част от РБ.

След това бяха направени и предложения от името на парламентарните групи за членове на комисията, като Валентин Радев от ГЕРБ беше предложен за председател:

Валентин Радев, Димитър Лазаров - ГЕРБ

Красимира Ковачка, Светлин Станчев - БДЦ

Мустафа Карадайъ, Камен Костадинов - ДПС

Атанас Зафиров, Филип Попов - БСП

Красимир Каракачанов, Димитър Байрактаров - ПФ

Станислав Станилов, Магдалена Ташева - "Атака"

Георги Кючуков, Светослав Белемезов - АБВ

РБ обаче отказа в момента да заяви членове.

"Предвид това, че не бяха приети нашите предложения, ние ще направим заседание в последствие ще решим дали че участваме," заяви Найден Зеленогорски от РБ.

Всички предложения бяха одобрени, едва двама бяха "против".