Отношението на руснаците към братския български народ, независимо от всякакви политически перипетии, изцяло си остава без промени. Това е отношение на приятелство, дружба на най-топли чувства и в този смисъл това е една константна величина.

Това отговори руският посланик Юрий Исаков в студиото на БНТ тази вечер на въпрос има ли промяна в Русия на нагласите спрямо страната ни в последните месеци. Той дори нарече положителното отношение "котвата, която дори в трудни времена позволява на нашите два народа да се държат".

По повод изказванията на външния ни министър Даниел Митов той каза, че "не е разположен да води полемика с уважаемия министър на външните работи на България", но има свои виждания и не споделя, че има "известно напрежение" в отношенията ни.

Исаков обаче отчел, че вече много години в навечерието на 3 март се вдига градусът на обществената полемика в медиите за освободителната роля на Русия от "турско иго". Което той специално подчерта като понятие и определи като екзотично отричането му, включително и през призмата на "великия Иван Вазов".

Исаков нарече обнадеждаващ факт събирането след 5-годишно прекъсване на Българо-руската икономическа комисия за сътрудничество. 

Както казват нашите американски партньори - трябва да има двама души за тангото. Не може да ръкопляскаш само с едната ръка. Взаимоизгодното сътрудничество не става с един, коментира той по повод проекти като газовия проект "Посейдон" и др.

По повод увеличението на обема на руски туристи Исаков смята, че той може да нарасне в рамките на няколко години не с проценти, а в пъти.

Преди всичко това зависи от наличието на обективни условия за увеличаване на туристическия поток: облекчаването на визовия режим. За Русия с нейните размери... как да кажа, сложностите, трудностите за преодоляване на визовия режим е голям проблем и има лекота да се преодолее на други места.

Посланикът похвали туристическия министър Ангелкова и постави основните проблеми: намаляване на цените и освобождаване от визи за децата; грамотна, настоятелна реклама на българския туристически продукт; да се оправи сигурността. Според посланика нашите служби реагират много бързо и дори неговите молби като посланик винаги получават добър отзвук.

Другото е отношението към хората - "включително на някой нещо му откраднат, някой са го понабили, когато са изпили повече отколкото трябва от вашата прекрасна ракия... Важно е органите на реда да отговарят на такива нужди на туристите. Това се отнася за всички туристи, но аз се с притеснявавм за нашите".

Дипломатът изрази надежда, че макар "Южен поток" да е спрян, а за "Турски поток" да има "определени трудности", "Посейдон" е подписан между шефа на "Газпром" Алексей Милер и италианците и гърците, затова може да се използват  схеми, които се състоят от елементите на едни или други проекти.

Той допълни идеята за варненския хъб и варианта за руски газ през Гърция.

Запитан воюват ли Русия и Турция на наша територия и дали не сме между чука и наковалнята, Исаков отговори с усмивка, че това е въпрос, на който "... без половин литър пиене не можеш да се оправиш".

Сложна е историческата съдба и на Русия, и на България. От друга страна трябва да гледаме напред.

Ако у някого се е създало впечатление, че Русия тръшва вратата пред някого, това е неправилен възглед - това не е нашето кредо - да тръшваме вратата, каза дипломатът.