Федералната канцлерка Ангела Меркел е потресена от поведението на Гърция, която е трябвало да осигури 50 000 места за настаняването на мигранти още в края на миналата година, но не го е направила.

Властите в Атина трябва бързо да изпълнят ангажимента си и да осигурят 50 000 места за настаняване на бежанци, призова тя интервю за „Билд ам Зонтаг“, цитирано от БГНЕС.

Първоначално Гърция трябваше да е осигурила 50 000 места за настаняване на бежанците още до края на 2015 г. Изоставането трябва да бъде наваксано сега със скоростта на светлината, защото гръцкото правителство трябва да гарантира нормални жилищни условия на мигрантите”, категорична е канцлерката.

Меркел заяви, че Европейският съюз ще трябва да помогне на Гърция за изпълнението на тази задача. В момента в района на Идомени има най-малко 10 000 мигранти.

ООН: ИДВА ХУМАНИТАРНА КРИЗА С БЕЖАНЦИТЕ В ГЪРЦИЯ

Те са докарани там с помощта на гръцките власти от островите в Егейско море. Атина се опитва да ги прехвърли към Европа, но за момента тези нейни усилия не дават резултат. Тя среща съпротивата на Македония, която е подпомогната от Австрия и останалите страни от Централна Европа и Западните Балкани.

Баварският премиер Хорст Зеехофер даде висока оценка на действията на тези държави, защото защитават границите на Европа. Той заяви, че налагането на граничен контрол от тях се отразява благоприятно на Германия, намалявайки влизащите на нейна територия мигранти.

Налице е поврат в бежанската политика и тя се дължи на закриване на големи части от Балканския път, каза Зеехофер пред списание „Шпигел“.

Мигрантският поток

През 2015 г. властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена.

Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа. В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година.

Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА МАКЕДОНИЯ: БЕЖАНЦИТЕ СКОРО ЩЕ ТРЪГНАТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ