Очаква се днес в Народното събрание да има развитие по казуса с временната парламентарна комисия, която трябваше да "проучва" има ли данни за намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика. Идеята на управляващите от ГЕРБ е комисията да се закрие, а работата й да бъде прехвърлена на постоянната комисия по външна политика на парламента. За одобен вариант вчера заговори и шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Временната комисия бе създадена от Народното събрание на 19 февруари по предложение на ДПС. "За" появата на специалния парламентарен орган тогава гласуваха 126 депутати от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, БДЦ и вноситетите на идеята от Движението. Реформаторите обаче не излъчиха свой представител в състава й, защото техни предложения за органа не бяха приети от останалите партии. Председател на комисията стана депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. 

Въпреки че от създаването на органа досега са минали няколко седмици, членовете му никога не са се събирали на официално заседание. В страницата му в интернет не фигурират никакви данни, освен поименния му състав. 

На 26 февруари Русия реагира остро на идеята на родния парламент за разследването. От Турция не дойде официална реакция.

РУСИЯ ОБВИНИ БЪЛГАРИЯ В "НЕОМАККАРТИЗЪМ"

Само ден по-късно премиерът Бойко Борисов обяви: 

"От парламентарната комисия, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България, няма да излезе нищо добро". 

Тогава премиерът поръча на водача на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов създаването на комисията да се преосмисли, въпреки че реакцията на Министерството на външните работи бе остра по отношение на критиките руските им колеги.

Говорителката на МВнР Бетина Жотева заяви в официална позиция, че българските власти не се месят в решенията на законодателните органи на Руската федерация. А реакцията на Москва за гласуването в българския парламент "би могла да се разглежда като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание".

ОБАДИХА СЕ ОТ РУСИЯ И...

Развръзката или поне посоката й на развитие се очаква да стане ясна днес. Вероятно депутатите от временната комисия ще се съберат веднъж, за да "узаконят" предложението си за закриване и да го предложат на пленарната зала за окончателно решение, обясниха юристи от управяващото мнозинство. Предсрочното прекратяване на правомощията на комисията е възможно само с гласуване на парламента.

Идеята правомощията на временната комисия да се прехвърлят на постоянния орган по външна политика на Народното събрание предстои да се дообмисли, обясниха пред Клуб Z избраници от ГЕРБ.