Временната парламентарна комисия, която трябва да разследва дали Русия и Турция се намесват в нашата вътрешна политика ще бъде или закрита, или преименувана. Това стана ясно след нейното първо заседание днес, което най-вероятно ще се окаже и последно.

ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА РУСИЯ И ТУРЦИЯ... АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ?

След дълги дебати депутатите решиха да оформят доклад до пленарната зала. В него те ще запишат трите предложения, които се оформиха по повод съдбата на комисията. Първото е тя да бъде закрита, което се предлагат от шефа на комисията Валентин Радев (ГЕРБ). Второто е тя да бъде преименувана, като в нейното заглавие не се споменават Русия и Турция, а "трети страни". Това предложение бе на Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт) и то срещна подкрепа от БСП и "Атака". Третото предложение е на БДЦ и донякъде обвързва двете предишни - комисията се закрива и се създава нова с ново наименование и нов предмет на дейност.

Членовете на комисията обаче не гласуваха нито един от тези варианти. Те ще бъдат оформени в доклад и предоставени на пленарната зала, която да реши съдбата на комисията. Предложението за това бе на Камен Костадинов (ДПС)

Преди да се стигне до този консенсус обаче, имаше дълги дебати. Пръв думата взе Каракачанов.

"Фактът, че дни след като бе създадена комисията се чу, че са скръцнали със зъби от Анкара. Това е показателно, че действително някой се меси в нашите вътрешни работи. Ако като институция имаме достойнство не би следвало да се поддаване на такъв натиск", заяви Каракачанов.

Според него предложението за закриване на комисията е обидно за българския парламент.

"Парламентът не е зоологическа градина, която може да бъде разигравана. За съжаление това предложение за закриване на комисията говори точно за това. Факт е, че във вътрешните работи на България има намеса и то сериозна. Тя не е свързана с този турски посланик. Пропагандата на Русия не може да се сравнява с намесата на Турция в държавата ни. Тя се намесва в религиозните дела на мюсюлманското вероизповедание на България", смята Каракачанов.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева пък заяви, че създаването на комисията се е наложило, защото България на практика няма външен министър. Според нея МВнР не е реагирало адекватно на данните за намеса на турския посланик Сюлейман Гьокче във вътрешените ни работи.

ош сигнал е да се насажда негативизъм в обществото от страна на народни представители. България си има външен министър и външно министерство. Ако на вас не ви харесва работата му, разполагате с целия инструментариум да изисквате и да предлагате законодателни промени".

Това репликира Ташева Димитър Байрактаров (ПФ).

Според Светослав Белемезов (АБВ) аргументите за създаването на такава комисия са били безпредметни. Той припомни, че неговата партия е била против този акт.

Комисията бе създадена преди три седмици.

ЩЕ ИМА КОМИСИЯ, КОЯТО ДА УСТАНОВИ НАМЕСА ОТ РУСИЯ И ТУРЦИЯ

В началото на месеца обаче зам.-шефът на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов заяви, че тя може да прекрати своето съществуване. Това стана, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че тази комисия разваля отношенията ни с Русия и Турция.

СЛЕД ЗАРЪКАТА НА БОРИСОВ ЦВЕТАНОВ ОБЯВИ, ЧЕ КОМИСИЯТА ЗА РУСИЯ И ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ САМОРАЗПУСНЕ