Започна протестът на общопрактикуващите лекари в Кюстендил срещу т.нар. реформа "Москов", предаде БГНЕС. Медиците обясниха, че днешните протести не са свързани с пари, а с факта, че ще бъде затруднена тяхната работа. „Нас ни превръщат в писарушки, а не в хора, които трябва да преглеждат пациентите“, каза една от протестиращите. Нейна колежка допълни, че излезлите на протест общопрактикуващи лекари са тук не за да искат повече пари, а за подобряване на условията на работа както в интерес на пациентите, така и в интерес на лекарите. „Никой не е доволен от реформата, която се прави“, категорична е тя.

Ефективният протест е насочен срещу нормативните промени. На първо място медиците посочват пръстовите отпечатъци, срещу които ще се извършват прегледи и отпускат лекарства. Според медиците това нововъведение ще ги принуди да попълват повече формуляри, ще се увеличат опашките пред кабинетите им и съответно ще се доведе до взаимно изнервяне.

Лекарите също така отричат да има увеличение на направленията. Според тях, ако техният брой беше по-голям, те ще си вършат много по-добре работата.

Джипитата във Велико Търново, Разград и Ямбол няма да работят. За нуждаещите се пациенти във всяко заведение, в което общопрактикуващи лекари преустановят работа, ще бъде осигурен по един дежурен кабинет, съобщиха за Дарик от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

В края на седмицата пък Българският лекарски съюз сне доверието си от здравното министерство и надзорния съвет на здравната каса и се обедини около идеята, че състоянието на здравеопазването ни е достигнало критичната точка на хаоса. Съсловната организация обяви, че също започва протестни действия.