Със 107 гласа "за", 27 "против", и 6-има въздържали се мина ратифицирането на Механизма в полза на бежанците, в който се предвижда ЕК да осигури средства на Турция за хуманитарна помощ на бедстващите. Броени минути след това споразумението бе одобрено и на второ четене.

То предвижда България да се включи с общо 11,5 милиона лева в помощ на бежанците до 2019 г., като се започне с 1,7 милиона в края на тази година. Когато общата сума в целия ЕС достигне 1 млрд. евро или към 31-ви март, общото споразумение влиза в действие.

Средствата ще бъдат предоставени на Турция по съответните оперативни програми. Смята се, че това ще позволи на южната ни съседка да служи като буфер за следващата вълна мигранти.

Темата предизвика сериозни дебати, и тъй като обсъждането на точката почна в последните минути на пленарния ден, се наложи удължаване на заседанието до гласуване на ратификацията. Дебатът продължи близо два часа.

Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок призоваваха текстът да бъде подкрепен, подчертавайки заплахата, която според тях можем да предотвратим с тази мярка.

"Дори не бих могъл да си представя какво би станало, ако 300-400 хиляди бежанци минат през България, а турското правителство не действа адекватно”, каза Найден Зеленогорски от РБ.

ДПС също, очаквано, подкрепиха ратификацията.

"Аз призовавам към повече прагматизъм, тогава, когато се касае за един проблем, който ни е на границите, ако не бъде решен по един или друг начин, заплашва да навлече на страната ни неподозирано по-сериозни проблеми,” заяви един от тримата временни лидери на Движението Четин Казак.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин от БСП заяви, че не е имало достатъчно информация по време на съвета в ЕС, на който е взето решението за Общото споразумение.

"Не бяхме информирани с какви позиции правителството отива на среща в Брюксел. Нито в комисия или зала премиерът не счете за нужно да ни информира какви са резултатите на този съвет. Това е едно споразумение, което от наша гледна точка е един чек от 3 милиона, без да е ясно какво представлява и какъв проблем решава."

Против бяха и депутатите от Патриотичния фронт. Красимир Каракачанов обясни причините така:

"Получава се един двоен стандарт. Нали ЕС е едно образувание на базата на някаква идея и принципи? Но по отношение на Турция има двойни стандарти и липса на принципи. Кого иска ЕС да награди? Кого да подпомогне? Турция. Аз съм съгласен, ние сме съседи. Но нека погледнем нещата – Турция е страната, която заедно с Асад направи войната в Сирия. Страната, в която се въоръжаваха т.нар. добри терористи. Турция подкрепяше избиването на християните в Сирия, разрушаването на Палмира. Къде е моралът на така наречените европейски лидери? Това е поредната грешна стъпка в тази посока."

В крайна сметка в дебата се включи и поканената специално за него вицепремиерка Меглена Кунева. 

"Да започнем все пак с това, че става дума за бежанците и не се засягат отношенията, които ЕС и нашата страна имаме с Турция. Вие имате много подробно разписани мотиви. Там има и графикът, причината и начинът, по който ще се изразходват средствата. Всички механизми за мониторинг и контрол на средствата, в това число и антикорупционни мерки, се следят от ОЛАФ. Ще има комитет, в който ще видим как средствата ще бъдат изразходвани," подчерта тя.

Под общото възмущение на патриоти и опозиция депутатите решиха да гласуват веднага след първо четене и окончателното влизане в сила на споразумението.