Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Космическата компания „Спейс X' на смелия предприемач Илън Мъск може да изпрати първата си роботизирана капсула на Марс още през 2018 г, туитна вчера източник от фирмата. „Ред Драгон ще представи модела за Марс“, се казва в краткото послание, което намеква за евентуалните планове за създаване на колония на Червената планета. Това е крайната цел на основателя на „Спейс X”, милиардерът Илън Мъск, коментира сайтът „Спейс.ком“.

Източник, запознат с плановете на компанията заяви, че първият полет на капсулата „Драгон“ до Марс цели да покаже технологиите, които са необходими за изпращане на големи съоръжения до Червената планета. Те ще включват доставки за първите изследователи от Земята. „Спейс X” планира да разкрие по-късно тази година допълнителни подробности за плановете си да колонизира Марс.

Драгон2“ е конструиран да каца навсякъде в Слънчевата система. Мисията „Ред Драгон“ е първият пробен полет“, туитна на свой ред Мъск. „Не препоръчвам с него да бъдат изпращани астронавти отвъд трасето Земя – Луна. Няма да е комфортно за дълги пътешествия. Пространството в капсулата е с размера на кабина на джип“, посочи той.

През ноември 2015 г „Спейс X” разпространи видео, което показва капсулата „Драгон V2”, която е вариантът, който ще бъде пилотиран от хора. Космическият кораб се спусна с помощта на ракетните си мотори, което бе демонстрация на неговата възможност да прави меко приземяване върху повърхността на някой отдалечен от нас свят.

Миналата година учени от НАСА разгледаха възможността за съвместна работа на агенцията с експедицията „Ред Драгон“. Специалисти от двете организации дискутирали евентуални планове, според които капсулата „Драгон“ да лети до Червената планета и след това да се върне обратно на Земята с проби от почвата, взети от следващият марсоход през 2020 г. Засега обаче мисията не одобрена от НАСА, която не знае дали ще разполага с пари за проекта. В „Спейс X”, също не потвърждават, че подобна съвместна експедиция е в пановете на компанията.

Ветерани от НАСА и настоящи специалисти от агенцията критикуват ръководството и, че няма сериозни планове за пилотиран полет до Марс, заяви в разговор с мене в Орландо, Флорида, служител на агенцията, който пожела да остане анонимен. Той изрази надежда, че следващият състав на Конгреса на САЩ ще погледне по-сериозно на въпроса и няма да съкрати бюджета на агенцията. „Ще бъде срамно китайците да ни изпреварят на Марс. Те вече обявиха, че ще пратят хора там през 2020 г. Ние планираме да сторим това чак през 2030 г“, коментира той в града, който е само на час от космическия център „Кенеди“ на Кейп Канаверъл.

Амбициозни смели частни предприемачи като Мъск може би ще изпреварят всички. През януари 2015 г по време на пресконференция под мотото „Питайте за всичко“, организирана от „Редит“,

Илън Мъск заяви, че работи по проекта „Марс колониал транспортър“ - космическа система, която ще прехвърля хора до Марс и обратно. Той обеща да публикува плановете си до края на миналата година, но това не стана. Космическата фирма в момента разработва дизайна на ракетата носител „Фалкон хеви“, която ще може да превозва хора и тежки товари до отдалечени райони на Космоса, дори и до Марс.

На 8 април т.г „Спейс X” отбеляза значително постижение в създаването на системи за многократно ползване като приземи на плаваща в Атлантика платформа първата степен на ракетата „Фалкон 8“. Мъск заяви, че ракетите за многократно изстрелване ще намалят значително цената на космическите полети и ще направят по-възможни грандиозни планове като колонизирането на Марс.

Спейс X” има контракт с НАСА да превозва товари до Международната орбитална станция с капсулите си „Драгон“. Държавната космическа агенция също използва своята система „Орбитал Ей Ти Кей“ за доставки на провизии и апаратури до орбиталния комплекс. Освен това НАСА има контракт с руската компания„Главкосмос“, която изстрелва ракетите „Союз“ и подменя екипажите на Международната орбитална станция. През август 2015 г шефът на НАСА Чарлз Молдън разкри, че агенцията му ще плаща на Русия по 72 милиона долара за всеки американски астронавт, който пътува до орбиталния комплекс. Според новия контракт с „Главкосмос“ тази сума ще нарасне на 82 милиона долара през 2017 г. НАСА обаче подписа със „Спейс X” контракт за 2,5 милиарда долара, според който компанията на Мъск през 2017 г ще замести „Главкосмос“.При това за разлика от ракетите носители на Пентагона, които още използват руски двигатели, корабите на Мъск се основават на изцяло изработвания в САЩ модел „Мерлин“, конструиран от самия Илън.

Марс обаче не е единствената мишена на Илън Мъск. Той планира да организира туристически полети до Луната. И сигурно ще го направи. Макар и не съвсем в срок. През 2009 г на презентация на ракетните модели на „Спейс X” в Кейп Канаверъл Мъск обеща да започне комерсиален бизнес с туристи до естествения спътник на Земята още през 2014. „Ракетите са сложно нещо“, оправда се по-късно той. Но хората, които го познават отблизо смятат, че „Спейс X” ще изгради марсианска колония от 1000 души още преди неговия 60-ти рожден ден, който е през 2031 г.