Заедно с група граждани, присъствах на среща с премиера Борисов, министър Даниел Митов и председателите на парламентарната група на ГЕРБ и правната комисия в парламента.

Изложихме възраженията си срещу ограничаването на изборните ни права, предоставихме факти и числа, които категорично доказват, че доводите на т.нар. "Патриотичен фронт" се основават на грешни и манипулативни данни.

Говорихме за важността на изборния процес за българските общности в чужбина - като демократичен инструмент и като средство за сплотяване на нацията. Многократно отбелязахме, че за кого гласуват сънародниците ни извън България няма значение и не може да е фактор в съставянето на закони.

КОЕ Е ПО-ЦЕННО - "АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ" В ЧИКАГО ИЛИ КРЪЧМАРСКИЯ ПАТРИОТИЗЪМ?

Премиерът показа разбиране на проблема и заяви подкрепа за изборните права на всички български граждани. Предложи ни и подробен анализ на вътрешно политическата обстановка, изтъкна важността на стабилността, с посланието, че вината за кошмарния изборен кодекс не е на ГЕРБ.

За мен беше интересно да науча за политическата динамика в мнозинството и затова, че тя по трагичен начин понякога може да победи здравия разум. Беше изтъкната вината на Радан Кънев, който е оставил ГЕРБ сам с т.нар. "Патриоти" и сега управляващата партия трябва да се съобразява със законодателните приоритети на националистите.

Не стана дума защо нещата не стояха по същия начин когато гореспоменатият Радан Кънев настояваше за съдебна реформа и тя беше отхвърлена с огромно мнозинство от почти всички партии.

По мое мнение срещата беше полезна и аз се радвам на заявената от премиера подкрепа за гражданските права на българите в чужбина. Радвам се и че видях една група граждани, живущи по целия свят, които искрено желаят да участват в обществения живот. В думите и идеите им видях автентичен патриотизъм.

КАК ДА НЕ НИ ЛИЧИ, ЧЕ СМЕ ЦИНИЧНИ ДИВАЦИ

Следват срещи с Валери Симеонов и отново премиера, на които аз няма да имам възможност да участвам, но които ще следя внимателно както и стотици хиляди български граждани в чужбина. Надявам се, че президентът да упражни вето, Симеонов да спре атаките срещу българите в чужбина и да възприеме по-разумна позиция и мнозинството да гласува нови текстове, които да улеснят участието на всички - в и извън България.

Никола Пенев живее и работи в Лондон. Участва в протестите на българи в чужбина срещу ограниченията в Изборния кодекс и бе един от представителите на българи зад граница, които присъстваха на инициираната среща от омбудсмана Мая Манолова с премиера Бойко Борисов. Текстът е от фейсбук профила на Никола Пенев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.