Майката на бившия транспортен министър от кабинета на Симеон Саксобургготски Пламен Петров е акционер в офшорна компания в Панама. Това е поредното разкритие, свързано с българи от аферата #Panama Papers, съобщава в. "24 часа".

"Знам за тази компания. Майка ми я е декларирала и си е платила данъците", коментира самият Петров.

На 26 февуари 2015 г. в офиса на “Мосак Фонсека” се получава искане за регистрация на нова компания. Заявката е подписана от някоя си Вероник Макбрайт - служител на посредническа фирма за предлагане на офшорни услуги в Монако. Според заявката жена на име Гела Иванова от “Красна поляна” иска регистрация на фирма, наречена Fremont Consultants. В попълнения формуляр се обяснява, че фирмата ще се занимава с инвестиции на Бахамите.

Заявката за регистрация на офшорната фирма пристига почти 2 месеца след като компанията вече е регистрирана на 5 януари, а българката е получила сертификат за 100 акции на стойност 10 000 долара на свое име.

Новоназначеният борд на директорите, който се състои от 5-има граждани на Панама, дава на жената пълномощно да отвори и да се разпорежда с банкова сметка в банка “Едмонд Родшилд” на Бахамите. За услугата по регистрацията на офшорката фирмата-посредник в Монако получава 1407,57 долара през юни 2015 г.

Това не е първата офшорна компания, с която е свързано името на 70-годишната Гела Иванова. През 2011 г., когато синът й Пламен Петров е все още финансов директор на “МТел” - пост, който заема от 2005 до 2012 г., тя става протектор на офшорната фондация Eastern Bussines International, която води началото си в далечната 2000 г. Тогава на Британските Вирджински острови по искане на частната банка HSBC в Монако е създадена Wallsted Ltd.

Докато Петров е министър, публикации в пресата има предположения, че е запазил минимално участие в “Кейбъл България” чрез офшорка. През март 2002 г. министърът е притиснат от парламентарната трибуна да каже има ли участие в “Кейбъл”, или не. “Отказвам да дискутирам една частна компания и нейните частни интереси. Нека имаме уважение и към акционерите в тая компания”, заявява министърът.

Към днешна дата от Panama Papers става ясно, че през декември 2002 г. бордът на директорите на Wallsted е взел решение да продаде акциите на фирмата в “Кейбъл”. Няколко месеца по-късно Петров доброволно напуска министерския пост.

Фирмата променя името си на Eastern Business International на 1 януари 2007 г. Като неин номинален собственик е вписана Brotherhood Fondation (фондация “Братство” - бел. авт.) с адрес сградата на “Мосак Фонсека” на 54-а улица в Панама. Сертификатът за регистрацията на новата фирма на Британските Вирджински острови е издаден през август 2008 г.

Първи бенефициент на Eastern Business International е Пламен Петров. Той е назначен и за протектор на компанията. Майка му се появява през август 2011 г. Според документите тя трябва да замести Петров като протектор на фондацията. В документите по регистрацията фондацията обявява, че ще развива инвестиционна дейност от Монако.

Това не е първият път, в който името на бившия транспортен министър се свързва с Монако. През 2003 г. в колата на взривения Иван Тодоров-Доктора бе намерена снимка от яхта, на която двама министри от кабинета “Сакскобургготски” играят карти с разстреляния 3 г. по-късно контрабандист. Единият от министрите на снимката е Пламен Петров. Малко след скандала другият министър на снимката - Милен Велчев, и главният секретар на МВР Бойко Борисов подават оставки, но те не са приети. По същото време Петров напуска министерския пост, но това няма връзка с яхтения скандал.

Пламен Петров е един от предприемачите, които доброволно разкриха участието си в офшорни компании през януари 2015 г. Тогава той сам обяви, че е собственик на “Кеш Кредит Лимитед”, регистрирана на Кайманите. “Кеш Кредит Лимитед” е собственик на “Кеш Кредит България” - една от най-големите и модерни фирми за бързи заеми, в която Петров е председател на надзорния съвет от декември 2014 г. “Кеш Кредит Лимитед” е собственост на “Каракал Холдинг” - със същия адрес на Каймановите острови и същите собственици - Георги Крумов и Пламен Петров. Отново двамата бизнесмени са акционери в крайната фирма от веригата - “Сий Дайрект Инвестмънтс естаблишмънт”, която е регистрирана в Лихтенщайн.