От три възможни формата за новото първенство на "А" група ще избират самите участници, които се очаква да бъдат 12 или 14, стана ясно на днешната среща на хората, които движат проекта, и журналисти.

Финалната среща за рестарта на родния футболен елит ще е на 7 юни, когато всички отбори с лиценз за "А" и "Б" група ще гласуват за три предложени формата на шампионата. На следващия ден ще заседава Изпълкомът на БФС, за да утвърди решенията.

Кой взема професионален лиценз, ще стане ясно до 27 май.

Холандските експерти от компанията "Хиперкюб" Питър Нювенхюс и Ерик ван Спание пък представиха анализ, който са направили за състоянието на сегашната на "А" група и как ще се отрази промяна във формата. Това, което си избират самите клубове, ще е валидно за следващите три сезона - не по-малко. И това ще бъда записано в наредбата като правило.

Холандският експерт Нювенхюс подчерта, че не иска да променя българската култура, а просто да помогне. Той обаче отчете и някои специфики в манталитета, които трябва да бъдат взети под внимание. При изграждането на новия формат на първенството се взема предвид психологията на българския запалянко. А именно - за нашия фен мачовете с определен залог като резултат и класиране са най-интересните. А онези, които по никакъв начин не влияят на подреждането, не са интересни и съответно не са гледаеми, било то на живо или по телевизията.

И трябва да се направи така, че техният брой максимално да бъде свит.

По отношение на ЦСКА той добави, че няколко големи световни клуба като "Глазгоу Рейнджърс" и "Ювентус" са нарушили определени правила и са излезли от елитните си дивизии. Нювенхюс вярва, че връщането на ЦСКА в "А" група може сериозно да подобри нивото на лигата. Но клубът трябва да се съобрази с правилата и да ги изпълни. В противен случай българският футбол ще загуби още повече - ако например ЦСКА влезе неподготвен в елита (с дългове) и се срине отново, добави мустакатият холандец.

Актуалният формат с 10 отбора и 36 кръга на сезон има положителни и отрицателни страни. Като позитив той отчете, че всички отбори играят по равен брой мачове като домакини и като гости, което не е така например в Унгария и Дания. Отрицателните моменти са, че се получават прекалено големи "дупки" между точките на отборите и класирането не се влияе от тази голяма бройка мачове. 

"Направи ни впечатление, че най-голям интерес има към първенството през май, когато може да се определи кой къде ще се класира. През останалата част от шампионата няма същата тръпка", отчете холандският експерт, който съветва и УЕФА.