Ако са отговорни, независимо дали подкрепят правителството, всички политически партии трябва да подкрепят съдебната реформа. За да се случат тежки и важни реформи, трябва да има стабилна подкрепа в парламента.

Това каза в интервю за БНТ министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Обсъждайки накратко хипотезата за предсрочни избори, Захариева обясни, че ако се стигне до такива, на хората ще им писне от избори. 

Вторият пакет от промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който е в режим на съгласувателна процедура, ще даде самочувствие на магистратите в тяхното кариерно развитие и оценяването на тяхната работа, каза Захариева.

НОВА ПОРЦИЯ РЕФОРМА: ГРАЖДАНИ ПИТАТ ПАРЛАМЕНТА, ПАРЛАМЕНТЪТ ПИТА ЦАЦАРОВ

Според нея реалистичният срок е до лятната ваканция, края на юни и началото на юли законопроектът да бъде одобрен в парламента. 

Трябва да бързаме така, че да приемем хубави и правилни текстове, допълни Захариева в отговор на въпрос за упреците на главния прокурор, че "съдебната реформа се прави по-бързо от Октомврийската революция": 

25 години се реформираме и още не сме там, където трябва да бъдем. От тази гледна точка бързаме. И е крайно време да приемем поне на законодателно ниво нещата и гаранциите, които се изискват от нас и които ние считаме, че са правилни, не само защото се изискват. От друга страна, не бива да бързаме така, че да приемаме некачествените текстове. 

Министър Захариева подчерта още, че не е готова да се откаже от реформата в прокуратурата и измененията на тази глава в Закона за съдебната власт. Не е лесно да се даде определение на „проверка за почтеност", посочи още правосъдният министър и призова онези, които критикуват тази част от законопроекта, да дадат своя принос: 

Моят екип счита, че трябва да има определение на „проверка за почтеност“, защото в Конституцията е изведено на отделно място. Ако се считаше, че това е част от другите проверки, нямаше да се изведе. На български няма превод на „интегритет“, но това е своего рода проверка за интегритет на съответния съдия, прокурор или следовател. 

Захариева декларира, че е готова да отвори отново въпроса за заплатите в системата, но по думите й ако това ще фокусира цялото внимание, не си струва. 

Много по-важно е да се приеме реформата в прокуратурата, съдийското самоуправление, атестирането, командироването, дисциплинарното производство, кариерното развитие. 

Трябва да сме реалисти, че на Инспектората трябва да се даде време да създаде капацитет. Няма как да приемем другия месец закона и да очакваме от тях на следващия ден да започнат да правят тези проверки, смята още Екатерина Захариева. 

Тя зачекна и темата, която изплува много активно от скорошната среща на правосъдните министри от Съвета на Европа - промяната на манталитета на магистратите:

Гаранциите за независимост и на съдията, и на прокурора в Конституцията и закона не са достатъчни. Най-важното обаче е чувството за независимост и безпристрастност. Каквото и да им напишем в закона, ако те нямат това чувство и не желаят да работят така, ще бъде трудно постижимо. Независимостта на магистратите се вижда в издаваните от тях актове.