Общо 350 000 женски и още 100 000 мъжки безплатни презерватива ще бъдат раздадени на участниците в летните олимпийски игри в Рио през август, съобщиха международните медии. Извън любопитната подробност, че на всеки спортист се падат по 45 презерватива (за период от две седмици), Международният олимпийски комитет (МОК) се похвали, че е взел и всички необходими мерки атлетите и зрителите да останат незасегнати от вихрещата се в Бразилия и цяла Южна Америка епидемия от Зика. 

ЗИКА СЕ ПРЕДАВА И ПО ПОЛОВ ПЪТ

Най-привилегирован в това отношение обаче ще е отборът на Австралия, който ще замине за олимпиадата със специално разработени кондоми, които да ги пазят от вируса. Иновативният продукт е с "двойна защита" и специално покритие от антибактериален гел, който в лабораторни условия неутрализира опасния бацил. Изработен е от австралийската фармацевтична компания "Старфарм" в сътрудничество с втория по големина в света производител на презервативи "Ансел" и на този етап е първият противовирусен кондом на пазара. 

"Като се има предвид потвърденото от учените предаване на Зика по полов път, действието на специалния гел срещу вируса може да се окаже от съществено значение за здравето на спортистите", коментира пред "Хъфингтън поуст" изпълнителният директор на "Старфарма" Джаки Ферли. 

Тестовете в лаборатория са установили, че покритието на презервативите може да осигури защита и срещу други полово-предавани болести - HIV/СПИН, генитални херпеси и човешкия папилома вирус (HPV), който причинява рак на шийката на матката. 

ИЗОЛИРАХА АКТИВЕН ВИРУС ЗИКА В СЛЮНКА И УРИНА

Междувременно канадският професор по право Амир Атаран описа по доста зловещ начин какво може да се случи извън Бразилия и Южна Америка след олимпиадата в Рио. В майското издание на Harvard Public Health Review той прогнозира световна епидемия от Зика, след като близо половин милион посетители на игрите се върнат в родните си страни, където биха могли да разпространят заразата.

„Заразата със Зика е доста по-опасна, отколкото учените си мислеха. Според мен, ако олимпиадата се проведе в Бразилия, това ще е катастрофа и изключително лекомислена и безотговорна постъпка от страна на Международния олимпийски комитет. Игрите не трябва да се правят така, че да съсипят здравето на хората в световен мащаб. Ако те не се отложат или преместят на друго място, може да доведат до световна епидемия на вируса. Как да ви го обясня? Това е все едно да направите олимпиадата във Фукушима и да препоръчате на хората да се предпазват, като си носят оловна боя", казва Атаран.

Известно е, че Зика се предава чрез ухапване от комари, но също така и по полов път. Вирусът предизвиква тежки родилни дефекти, като бебетата се раждат с микроцефалия (с малки глави и недоразвити мозъци). При децата и възрастните пък може да доведе до синдром на Гилиан-Баре (Guillain-Barre) - възпалително заболяване на периферните нерви, предизвикващо мускулна слабост, изтръпване и в много от случаите - парализа. Най-честите симптоми на болестта са повишена температура, обрив, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие, но при повечето от заразените така и не се проявяват.

Микроцефалията е вродена малформация, при която главата е по-малка от нормалното, защото мозъкът е спрял да расте или не се е развил правилно.

Въпреки страховете, олимпийският комитет е категоричен, че опасността не е толкова сериозна, защото се взимат всички необходими предпазни мерки. 

„Работим с хората в Рио де Жанейро, за да се справим с участъците застояла вода около олимпийските обекти, където комарите се развъждат. Освен това по време на Олимпиадата в Бразилия ще е зима и тези насекоми ще бъдат много по-малко заради по-студения и сух въздух. Така че се опитваме да минимизираме риска за състезатели, ръководители и гости на игрите", се казва в съобщение на МОК.

Достатъчно е всички присъстващи на олимпиадата да спазват предписанията за безопасност, които намаляват риска от зараза със Зика, категорични са организаторите.