“Има основание за дълбока загриженост.”

Така започна изявлението си Ангела Меркел след близо час разговор на четири очи с турския президент Ердоган в Истанбул. 

Тя говори пред журналисти в генералното консулство на ФРГ в града край Босфора. Разговорът й с Ердоган се състоя във ВИП-залата на Конгресния център, където днес и утре се провежда хуманитарен форум на ООН. Н него присъстват 5000 пратеници от 180 страни. Сред 90-те държавни и правителствени ръководители е българският премиер Бойко Борисов.

На пресконференцията след разговора си с Ердоган Меркел оповести, че двамата са обсъдили широк спектър въпроси, включително споразумението ЕС - Турция за решаването на бежанския проблем, неизпълнените от Турция условия за падането на визи за нейни граждани, пътуващи в държави от съюза и сваления от Меджлиса миналия петък имунитет на 138 турски депутати, много от които от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

“Остават открити въпроси”, обяви лаконично канцлерката. Това означава, че е имало разнобой в позициите на събеседниците.

Меркел не е спестила и погазването на основни права в Турция. По думите й тя дала на Ердоган ясно да разбере, че вдигането на имунитета на една четвърт от народните представители в Меджлиса е повод за сериозна загриженост. Тя се е застъпила за независимо правосъдие в Турция, за свободни медии и свобода при изразяване на мнения.

Относно отмяната на визите за турски граждани в ЕС Меркел изрази мнение, че по въпроса са необходими още разговори.

Анкара трябва да изпълни 72 условия, сред които отмяна на крайно спорни членове от антитерористичното законодателство, по силата на които на преследване се подлагат журналисти и правозащитници. Ердоган е категорично против исканата промяна. Той е казал на канцлерката, че този въпрос не подлежи на обсъждане. Меркел пък заявила, че е дала на Ердоган да разбере, че ЕС няма да допусне той да определя правилата на играта между Брюксел и Анкара.

Според Меркел това прави невъзможно падането на визите за турски граждани на 1 юли, както по-рано се предвиждаше.

Меркел повести, че Ердоган е споделил големите трудности в битката срещу тероризма и срещу Кюрдската работническа партия (ПKK), смятана и от Германия за терористична организация.

“Естествено, за пореден път подчертах, че борбата срещу ПKK е важна. Не може обаче да се прави всичко възможно да се пречи на кюрдите да живеят добре в Турция. Това в момента не е така”, заяви Меркел.

Тя защити споразумението между ЕС и Турция за пресичане на бежанската вълна и нелегалрния трафик на мигранти, но и ясно даде да се разбере, че нито ЕС, нито Германия ще допуснат опити за изнудване.

След срещата от президентския офис на Ердоган оповестиха лаконично, че държавният глава и канцлерката са били единодушни по въпроса за продължаване на сътрудничеството по пресичането на нелегалния трафик на бежанци.