Петима убити и около 15 ранени са жертвите засега от жестоката катастрофа в Подмосковието. Товарен и пътнически влак са се ударили в Наро-Фомински район, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Много е възможно броят на загиналите да се увеличи, защото един от вагоните на пътническия влак е просто разпорен от удара. Сега най-важното е да спасим хората точно от него", заявява шефът на района Вадим Андронов.

Пътническата композиция пътувала от Москва за Кишинев. При разминаване от товарния влак се откъснали 13 вагона, които раздрали пътническите кушети. Три от тях излезли от релсите, а два се обърнали.

В райна на произшествието веднага са пристигнали спасителни локомотиви, три хеликоптера и много медицински линейки.

Най-близките болници са приели ранените, съобщиха от здравното министрество. На мястото на катастрофата е отишъл и министърът на здравеопазването Нина Суслова.

Започнало е разследване на причините за смъртоностната трагедия.

Големи жп аварии в Русия и по света

На 9 май 2013 г. в Ростовска област от релсите излязоха 51 цистерни. 17 от тях се преобърнаха, а 10 изгоряха. Ранени бяха 52 души, в болница бяха настанени 18, а от опасната зона бяха евакуирани 3000 души.

На 7 юли 2013 г. в Краснодарск дерайлира пътнически влак. Пет вагона се преобърнаха. 618 пътници имаше в композицията, от които 108 ранени.

На 18 септември 2913 г. в предградията на Отава, Канада, двуетажен автобус се вряза в пътнически влак. Шест души загинаха на място, а над 30 бяха ранени.

На 4 февруари 2014 г. в Украйна пътнически влак помете маршрутка. Дванадест души починаха, а петима ранени и настанени в болница.

На 7 май 2014 г. между гарите Белово и Септември шофьор на ТИР реши да изпревари идващия от София влак, въпреки че на прелеза вече е била задействана сигнализацията с червен мигащ и звуков сигнал. Една жена почина в болницата, а общо петима бяха ранени.

На 13 май 2014 г. на прелез в Македания се удариха локомотив и автобус. Ранени бяха 32 души.