България може да се види принудена от Европейския съюз да промени правилата, по които избира медийния си регулатор, Съвета за електронни медии (СЕМ), ако законодателно предложение, което Комисията направи днес, бъде одобрено от Съвета на министрите и Европейския парламент.

Поправки директива за медийните услуги изискват медийните регулатори да са свободни и политически и корпоративни влияния. Българският СЕМ пряко е подложен най-малко на първите, защото го назначават президентът, правителството и парламентът и го финансира държавният бюджет. 

"Ние искаме да засилим независимостта на надзорните власти и независимост значи, че те трябва да са независими от пазарни участници, но също и от правителства и от политици", каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер на въпрос на Клуб Z за медийния регулатор в България. "Ако нашето предложение бъде прието, сегашната законова ситуация и текущите практики в няколко държави-членки трябва да се погледнат критично и не биха били съвместими с нашето предложение".

Ревизията на директивата за медийните услуги е част от по-голям законодателен пакет за правилата на дигиталния единен пазарв Европа, който Комисията обяви днес. Той засяга електронната търговия, достъпа да дигитално съдържание и дела на европейската продукция в него.

Очаквайте подробности.