При нас цялата среда е специфична, защото потенциалните цели са чуждестранни граждани, потенциалните извършители - също. Ако нямаме информационен обмен с чуждестранните партньори, няма как да уловим такава информация.

Това каза Георги Костов по БНТ на коментар за актуалната "терористична картина" у нас. Той даде и реален пример - когато на "вход" в страната засичаме лице, за което има съмнения за терористична съпричастност. В повечето случаи то е транзитно преминаващо през страната.

Като има добра комуникация със западните партньори – независимо Франция или Белгия или други, самият факт, че лицето е засечено на наш вход, движи се в страната в посока границата с Турция, дава на колегите достатъчно данни, да му искат пред техния компетентен съд в съответната страна Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Имаме много такива случаи, в които, докато се придвижва от Калотина до Капитан Андреево - докато стигне до изхода, има ЕЗА. Задържаме го и лицето, независимо какви са били мотивите му – да извърши терористичен акт или да се прехвърли от Турция в Сирия и да се влее в ИД, той не достига целта си, каза Костов в деня,в който МВР празнува 137 г. от основаването си.

Главният секретар призна, че престъпността във всичките й форми се интернационализира и няма как правоохранителните органи да действт сами за себе си. "Имаме шанс", каза оптимистично той и обяви, че вече няма недоверие между западните и нашите разузнавания, натрупван с годините.

По повод мигрантския натиск, той каза, че числата са оптимистични поне в две насоки - задържаните в страната и върнатите на "зелена граница", т.е. - тези които са били респектирани и сами са се отказали да влизат.

За първото шестмесечие са задържани 7009 души, сравнено с 10 456 през м.г. Това е намаление с близо 33%.

Костов обърна внимание, че най-много от задържаните са на изход - близо 4080 човека.

"По-голямата част  от тях са лица, които вече са били задържани вътре в страната или на входа. И след като са минали процедурите и им е предоставен статут и са настанени в центрове от открит тип, те са решили да напуснат страната", обяви главният секретар.

Той каза, че 2654 са задържаните на входа от Турция, а с Гърция са пренебрежимо малко. Задържаните 2460 души във вътрешностна са арестувани основно в София.

Костов отчете, че намалява броят на доброволно отказалите се да влязат в страната, т.е. - опитали да преминат през зелена граница и респектирани от присъствието, вследствие на което са преустановили намеренията си.

Там ги броим с техническите средства и живата сила и попълваме тази база данни. Т.г. има регистрирани 23 901 опита, а за миналата - 36 076. Това е намаление с близо 34 %.

Това, че има съотносимост по тези два показателя, може да приемем обективно, че миграционният натиск е намалял от една четвърт до 30 %, заключи главният секретар.