ВиК секторът е доведеното дете в държавата. С тези думи депутатът от БСП Манол Генов коментира проблемите в тази сфера. Според него този сектор е в едно многолюдно семейство и няма право да плаче, а да си мълчи и да чака.

Генов заяви, че Законът за регулиране и управление на водоснабдителните и канализационни услуги не предполага диференциране на цената на водата за бедните. Той припомни ангажиментите на държавата във връзка с регламенти на ООН и европейски директиви, където има социална поносимост на водната услуга, която със закон от миналата година е 2,5 % от средната работна заплата. Според Генов с планираното повишение на цената на водата ще бъде премината нормата от 2,5 % . Той поясни, че по този начин проблемите, нанизани в годините, ще продължат и много от ВиК операторите ще формират несъбираеми вземания.

Депутатът поясни, че съгласно стратегията, приета през май 2015 г., за ВиК инфраструктура в България са необходими над 11 млрд. лв. Той прогнозира ниско качество на ВиК услугата, високи цени и загуби в мрежата. Според него това може да рефлектира и в усвояването на парите от Оперативна програма "Околна среда".

Според Генов в почти всички бизнес планове на ВиК операторите се залага повишение на цената на услугата на територията на цялата държава. Той уточни, че бизнес плановете, които операторите подават, прогнозират периода от 1 януари 2017 до 2022 г.  Това обаче не означавало, че от догодина цената на водата ще се повиши два или три пъти. Генов отчете, че обективните причини за увеличение на цената на водата са много. Той изброи обезлюдяването като един от тях, защото услугата е по-ефективна, когато има повече потребители.