Европейската комисия днес призна, че в ЕС липсва солидарност за разпределяне на миграционната тежест, но отрече тя да носи отговорността за това.

"Очевидно положението не е задоволително", каза Александер Винтерщайн, говорител на Комисията. "Затова председателят (Жан-Клод Юнкер - б.а.) и комисарят ( по миграцията Димитрис - б.а.) Аврамопулос настояват и призовават почти всекидневно всички да участват и да удвоят усилията си и да направят солидарността не само понятие, но и конкретно средство за решаване на тази криза, която е криза за всички нас, а не само за няколко държави-членки от предната линия".

Винтерщайн подчерта, че всички досегашни законодателни предложения на Комисията имат за цел да превърнат идеята за европейска солидарност в "оперативна практика".

Репортер помоли говорителя да коментира вчерашното изказване на българския председател Бойко Борисов, че вижда в ЕС "абсолютна несолидарност" в реакцията на миграционната криза.

За разлика от други централно и източноевропейски държави-членки, България последователно подкрепи досегашните предложения на Брюксел за преразпределяне на мигранти с право на международна закрила от Италия и Гърция в другите страни на ЕС.

Мотивът на правителството беше, че като държава по южната външна граница на съюза България е заинтересована от този механизъм за солидарност, който Унгария и Словакия оспорват в Съда на ЕС като незаконен.

До момента Комисията не успява да накара държавите-членки да изпълнят одобрените през 2015 година двегодишни квоти за  прием на общо 160 000 мигранти от Гърция и от Италия. Борисов се опасява, че България може да изпадне в положението на тези държави.