В Санкт Петербург през изминалия летен сезон любителите на сувернири са изкъртили и отнесли 20 квадратни метра от Дворцовия площад — две хиляди тротоарни плочки. Прибирайки ги за спомен, туристите надали са се замислили, че унищожават историческо наследство. Но в някои случаи те наистина не унищожават историческа ценност, защото не се сдобиват с истински реликви, а с нови техни копия. Лента.ру припомня световните забележителности, пострадали най-много от любителите на сувенири.

Великата китайска стена

Великата китайска стена е сред най-големите архитектурни съоръжения в света и един от най-посещаваните исторически паметници. Всекидневно я „щурмуват“ хиляди туристи от Поднебесната империя и други страни.

Според последните изследования, стената вече е по-къса с две трети: от 6 хиляди километра са останали около 2 хиляди и петстотин. За това са виновни не само ветровете и природната ерозия, но и местните жители, вадещи от нея камъни за собствени стопански нужди, а също и многобройните туристи. По данни на китайските власти, постоянно расте броят на желаещите да си откъртят парченце от стената за спомен, в краен случай — да надраскат върху нея инициалите си. И напразно гидовете призовават туристите да не прибират тухли за спомен, защото това вече не е същият материал, с който първоначално е била построена стената.

Това, по които ходят туристите, е реконструкция, издигната със съвременни тухли, но изработени по древната технология. Най-вероятно такъв сувенир ще се окаже не по-стар от 1957 година, когато в общи линии е завършена реставрацията на китайската забележителност.

Стоунхендж

Най-древните елементи на тази мегалитна структура са били там 3000 години преди Христа. Подреждането на камъните е започнало около 500 години по-късно, а външният вид на Стоунхендж е сформиран около 1500 г. пр. Хр.

Оттогава са се изменили много неща: само през ХХ век паметникът е преживял три големи реставрации. Падналите камъни-мегалити са били вдигнати, наклонените – изправени, много са били укрепени с бетон. Някои от най-масивните хоризонтални канари върху U-образните структури не са поставени там от хората от бронзовата епоха, а от 60-тонен кран. През 1958 г. Стоунхендж е бил почти напълно демонтиран, след което е събран отново, с помощта на съвременни технологии и бетон.

Туристи са изнасяли камъни практически винаги: още през 1740 г. доктор Уилям Стюкли, един от многото учени, възхищавали се на Стоунхендж, се оплакал, че посетителите идват с чукове, за да си откъртват парченца за спомен. Ловът на сувенири разцъфтял във викторианската епоха.  Един тогавашен посетител писал за „непрестанното чукане по камъните, нарушаващо уединеността на това място“. Чуковете не само унищожавали паметника, но и добавили нови части за него; върху един от камъните се е появил надпис с  големи релефни главни букви: „Г. Бриджър, 1866 Чичестър“.  В началото на миналия век на туристите дори са раздавани длета, за да си отчупят по-лесно сувенир. А забраната за катерене по скалите е едва от 1977 г.

Днес вече не може да си стигне непосредствено до камъните. Ограда не позволява приближаването на повече от 30 метра. А и бдителни сътрудници постоянно следят и спират любителите на селфита и сувенири, които се опитват да я прескочат.

Пирамидите

С не по-малка страст туристите откъртвали парченца от великите египетски пирамиди. Дори се катерели по тях, като по-богатите пътешественици наемали цели отряди „шерпи“, които изграждали осигурителна система с въжета и носели храна и вода.

Днес изкачването по пирамидите е забранено. Но на площадката на върха на Хеопсовата пирамида вече са изсечени имената на стотици туристи от минали векове. Говори се, че най-старият надпис е от XV век. Според слуховете върху пирамидата на Хеопс стоят и имената на Шатобриан и Наполеон. Те не пожелали да се качат лично, но наредили да бъдат увековечени върху нея.

Днешните туристи също така се стремят да си вземат по някое камъче – без да се замислят защо има толкова много камъчета. Те всъщност са докарани в подножието на пирамидите специално за любителите на сувенири. Въпреки това, най-упоритите продължават да се опитват да отчупят парче направо от пирамидата. Или да се покатерят върху нея, за да си направят селфи. Но не всички от тях знаят, че една такава снимка може да им докара до три години в местен затвор.

Колизеумът

Известен е случаят, когато семейна двойка от Калифорния върнала на италианските власти парче от стената на римския Колизеум, изнесено от тях в Новия свят четвърт век по-рано – толкова силно ги измъчвала съвестта за извършения преди 25 години акт на вандализъм. Каменният фрагмент, който бил достатъчно малък, че спокойно да се побере в джоб, пристигнал в италианската столица по пощата. В съпровождащата го бележка пишело:

"Бяхме длъжни да направим това по-рано".

Съпрузите поднасяли и най-дълбоките си извинения на посетителите на забележителността.

Обикновено се изнасят малки камъчета. Туристите не обичат  да се затрудняват с твърде тежки сувенири. Но през август 2008 г. италианската полиция задържала пенсионерка от Германия, която се опитала да изнесе 9-килограмов археологически фрагмент от Римския форум. 65-годишната учителка от Мюнхен си харесала парче мрамор – част от таван на римска къща в близост до арката на Тит. Тя през сълзи разказала на полицията, че е искала само да има  малък спомен от прекрасната ваканция. Но все пак получила обвинение в кражба. Въпреки че полицията не могла да разбере как възрастната жена е смятала да мъкне 9-килограмовото парче мрамор…

Партенонът

За да го спасят, гръцките власти, както и египетските, прибягват до хитрост. Нощно време до храма се качва камион, натоварен с късчета мрамор. Работници разхвърлят камъните в стремеж да придадат на сцената „естествен вид“. Пътешествениците, които започват да пристигат още от сутринта, намират тези „съкровища“ и ги отнасят. Властите са пресметнали, че им излиза по-евтино да карат всеки ден по един самосвал с мрамор, вместо постоянно да реставрират туристическата гордост на Атина. Мраморът на Партенона се кара от близка кариера. Според специалистите, има достатъчно за най-малко 100 години. Тогава, може би, туристите ще са станали малко по-културни..

Мачу Пикчу

Прочутият град на инките, разположен от другата страна на Атлантика, всеки ден приема между две и две хиляди и петстотин туристи (повече не може – има ограничения). Но и тези екскурзианти се изхитряват да си вземат камъче за спомен. Напоследък местните пазачи внимателно следят това да не се случва, но все пак случаите на вандализъм тук не са рядкост. Спасението на древния паметник засега се крие главно в това, че да се стигне до него не е толкова лесно, колкото до Рим и Атина.

Ангкор Ват

Окоро 3 хиляди души се разхождат всеки ден из древния храмов комплекс в Камбоджа, чупят крехката каменна зидария и си отнасят части от нея. Притокът на туристи през последните десетилетия ускорява унищожаването на паметника, който и без това страда от пороите и настъплението на тропическата растителност. Крехкият пясъчник лесно се руши под краката на туристите.

Туристическият поток в Ангкор Ват бе най-голям в първите години на ХХI век, когато по екраните излезе филма „Лара Крофт: Томб рейдър“, частично заснет точно там.

Между другото, от 4 август местните власти забраниха влизането в храмовия комплекс на неподходящо облечени туристи: с прекалено къси, разголващи или прозрачни елементи. За дрескода се следи внимателно: неподходящо облечените посетители биват помолени да покрият откритите си части или дори да се преоблекат.

Според експертите, най-ефективният способ за спасение на паметниците от разрушения е ограничението на броя посетители в най-уязвимите места. Изпълнението на тази непопулярна мисия е работа на местните власти. Защото ако паметниците пострадат, в крайна сметка ще пострадат и доходите от туризма, които събира общината и търговците на сувенири. А в техния асортимент непременно ще се намери „камъче“ от местната забележителност…

Площад Славейков