Европейската комисия оттегли днес законодателно предложение, което би ограничило отпадането на роуминг таксите за мобилни телефони догодина.

Председателят ѝ Жан-Клод Юнкер нареди на службите си да го преработят след серия отрицателни реакции на потребителски организации и на политици.

Жестът показва как Комисията слуша гласа на народа в навечерието на две ключови събития, където ЕС ще търси връщане на разклатеното доверие в себе си - реч на Юнкер за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург идната сряда и среща на върха в Братислава идния петък, където държавните и  правителствените ръководители ще умуват над бъдещето на ЕС след решението на Великобритания да го напусне.

"Службите на комисията, по указание на председателя Юнкер, оттеглиха черновата и работят по нов вариант", се казва в съобщение на Комисията.

Новото предложение ще бъде публикувано скоро, съобщи още Комисията, припомняйки, че правилата, която тя прокара през последните десет години доведоха до дамаляване на роуминт таксите с 90 на сто.

"Обратно на някои медийни съобщение роуминг таксите ще изчезнат изцяло до юни 2017 година. Точка.",  заяви горорителят на Комисията Александер Винтерщайн.

Оттегленото предложение, което Брюксел беше обявил в понеделник, би позволило на телекомите пак да начисляват роуминг на абонатите си, които използват мобилните си телефони в чужбина за повече от 90 дни в годината или за повече от 30 дни без прекъсване. Комисията се беше обосновала със статистика, според която европеецът прекарва в друга страна на ЕС средно 12 дни в годината.

Комисията беше нарекла това "правила за честно използване", посочвайки, че трябва да бъде защитен и интересът на операторите, в случай че клиентите им започнат да купуват СИМ-карти от държавите-членки, където цените са най-ниски, например в Източна Европа.

Потребителски организации обаче протестираха, че ако роумингът не отпадне безуслоно, това обезсмисля десеганите усилия на ЕС. Същото посочиха и две от партиите в Европейския парламент, които подкрепиха избора на Юнкер - Европейската народна партия и Алиансът на либералите и демократите за Европа. 

"Ние се вслушахме и сега се връщаме към чертожната дъска", каза Винтерщайн.

Миналата седмица Комисията нареди на американската корпорация "Епъл" да плати на Ирландия 13 милиарда евро данъци, които според нея производителят на айфоните незаконно си е спестил чрез договорки с ирландските данъчни власти.

След референдума за Брекзит и преди изборите в Германия, Франция и Холандия догодина, Комисията търси да даде отпор на евроскептичнити и еврофобски групи, които са в безпрецедентен подем след серията кризи на ЕС - с еврото, Украйна и Русия, тероризма, миграцията.