ПФК ЦСКА АД е обявен в несъстоятелност от Софийски градски съд. Това е станало на 9 септември 2016 г. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Вижте го:

"Решение от 9.9.2016

ОБЯВЯВА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ „Професионален футболен клуб Ц...“ АД, ЕИК *****.

ПОСТАНОВЯВА прекратяване на дейността на „Професионален футболен клуб Ц...“ АД, ЕИК *****.

ПРЕКРАТЯВА правомощията на органите на „Професионален футболен клуб Ц...“ АД, ЕИК *****.

ПОСТАНОВЯВА обща възбрана и запор върху имуществото на „Професионален футболен клуб Ц...“ АД, ЕИК *****.

ПОСТАНОВЯВА започване на осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността на „Професионален футболен клуб Ц...“ АД, ЕИК ***** и разпределение на осребреното имущество.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред САС в 7-дневен срок от вписването му в търговския регистър.

Решението да се изпрати за вписване в търговския регистър и да се впише в нарочната книга по чл. 634в, ал.1 от ТЗ при СГС, и съобщения за същото да се изпратят на длъжника и синдика."

"Да, знам за това съдебно решение. То е на Софийски градски съд, където делото за несъстоятелност на ПФК ЦСКА АД се разглеждаше от съдия Мария Райкинска, коментира пред Спортал Дора Милева, предишният синдик по делото за несъстоятелност на клуба. - Трябва да се назначи оценител, който да състави списък с всички активи на ЦСКА. Ще се назначи и постоянен синдик на фалиралото дружество. В списъка с активите ще влизат емблемата на ЦСКА, различни имоти и т.н. Когато това се направи, се пристъпва към разпродажбата на тези активи. Прави се чрез търг. И това е."

На въпрос има как някой от новите клубове с име ЦСКА - ЦСКА-София и ЦСКА 1948, да наследи успехите и историята на най-големия в миналото български клуб, Милева отвръща следното: 

"Как да наследи успехите и историята на ЦСКА? Всичко отива в Държавния архив. Документацията на ЦСКА отива там. Тук не говорим за фалит на някакъв обикновен едноличен търговец. Някои от нещата ще отидат в НОИ. Тези два клуба, за които говорите - ЦСКА-София и ЦСКА 1948, са нови дружества, които имат своя собствена история, макар тя да е нова. Другото остава в миналото. То не принадлежи на тези клубове."

Тя съжалява, че не е стартирал оздравителен план.

"Знаете, че по право, спечелено на футболния терен, отборът на ЦСКА трябваше да се състезава в "Б" група и да играе в мача за Суперкупата на България. С прекратяването на концесията за стадион "Българска армия" обаче всичко приключи. Смятам, че ако това не бе станало, можеше да се започне оздравителна програма. Взимането на базите обаче предреши нещата", завършва Дора Милева.