Какво прави впечатление на неангажирания наблюдател:

България няма дългосрочна политика на ниво ООН. Ние не знаем за какво всъщност участваме в надпреварата за генсек (освен, че имаме "рядък шанс"). А днес вече е съвсем ясно, че дори не се надяваме да спечелим. И не просто поста, а каквото и да било на върха на световната дипломация.

Това, за което става дума, са бесни лични амбиции, игра напук, мерене на връзки и лобистки ресурс. Играта вече е изцяло не какво ще спечели държавата, а на кого ще се запише загубата.

И точно за това толкова лесно станахме разменна монета в периферията на Г20. Стотинка. Другото, което стана ясно е, че когато има избор между Меркел и Путин, стотинката се печели от Първанов.

Така бившият правосъден министър Христо Иванов коментира в профила си във фейсбук последното развитие на събитията около българската номинация за генерален секретар на ООН. В събота високопоставен източник от правителството съобщи, че се очаква на заседанието на Министерския съвет днес да се вземе решение за оттегляне на кандидатурата на Ирина Бокова и предлагане на ново име - това на зам.-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

 
Версията се появи ден, след като на четвъртото неформално гласуване в ООН за кандидатите за генерален секретар Бокова остана на пето място. Последваха поредица от коментари "за" и "против" подобен развой на събитията, докато вчера се оказа, че точка за оттегляне на Бокова от надпреварата в дневния ред на правителственото заседание няма. 
 
В неделя и понеделник се появиха и версии, че е имало германски натиск за подкрепа на Георгиева, коментари от Москва, че нова номинация не можела да получи подкрепата им, становище от Брюксел, че Георгиева е "изключителна" и все още е част от екипа на ЕК.
 
 
Тази сутрин премиерът Бойко Борисов обяви, че България няма да сменя кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН. Засега. Правителството ще изчака дали Бокова ще бъде сред първите двама при следващото гласуване за наследник на Ба Ки Мун на 26 септември и тогава ще вземе окончателно решение.
 
 
През деня от АБВ излязоха с остра позиция срещу идеята за оттегляне на Бокова и настояха кабинета да защити предложението си за генерален секретар на ООН.