Юношеският национален отбор на България по футбол до 19 години хвърли бомба в първия си квалификационен мач за Евро 2017 - победа с 1:0 срещу Португалия в Сливен. 

Младите "мореплаватели" са не само наследници на европейските шампиони от Франция това лято. Някои от тях самите станаха №1 на Стария континент преди месеци на първенството до 17 години в Баку. Играят в клубове като "Спортинг" (Лисабон), "Бенфика", "Порто", италианският "Сампдория"...

Теренът на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен бе много тежък заради непрестанните дъждове  и това помогна на българите, но те си заслужиха победата. Играха доста по-мобилизирано и тактически правилно.

Единственото попадение падна в 20-ата минута, когато Гонсало Виера си вкара автогол след остро центриране на Георги Русев. Нашите имаха повече и по-чисти положения, като в края на два пъти пропуснаха да направят 2:0. Не толкова трудният за техничните португалци терен натежа, а лежерното им отношение в началото на срещата.

Те поставиха българите под напрежение само в първите минути на втората част, когато се вдигнаха на щурм и създадоха две ситуации, но "лъвчетата" удържаха.

В събота юношите на България излизат срещу Дания, като двубоят е много важен за продължаване в следващата фаза. Мачът е от 14:30 часа в Сливен, но може да бъде преместен в Стара Загора, предвид лошия терен в Сливен.

А резултатът 1:0 срещу Португалия е втората приятна изненада за юношеския ни футбол от началото на ноември. Преди по-малко от 10 дни юношите на "Лудогорец" направи 1:1 с "Арсенал" в Младежката Шампионска лига.