Бившият френски премиер Франсоа Фийон е победител в първия тур на първичните избори на френската десница, предаде БГНЕС.

Изборите са от решаващо значение за участието в президентските избори през 2017 г. Бившият президент на Франция Никола Саркози вече призна в неделя, че отпада още на първия тур на първичните избори на френската десница и обяви оттеглянето си от политическия живот, предаде АФП.

На тези избори десницата определя кандидата си за президентския пост за изборите през следващата пролет. Бившият държавен глава (2007-2012), който водеше кампания, ориентирана твърде надясно, обяви още, че на балотажа ще гласува за бившия си министър-предсадател Франсоа Фийон, който спечели първия тур с голяма преднина пред друг бивш премиер - Ален Жюпе. Саркози призова поддръжниците си никога да не подкрепят крайната десница, която във Франция се води от Марин льо Пен.

Фийон получи 42,8% от гласовете при преброяване на бюлетините от 30% от избирателните секции. Второто място получава бившият премиер Ален Жюпе, който изхвърля от балотажа бившия президент Никола Саркози, който събра само 24,4%.

Около 4 милиона души са участвали в избора на кандидат на френската десница за първия пост в държавата - президентския. Първичните избори на дясноцентристите във Франция са достъпни за всички желаещи, не както беше на предишния вот през 2012 г. - само за регистрирани партийни членове.

Вторият тур на изборите ще се проведе на 27 ноември. Общо седем кандидати бяха регистрирани за участие в борбата за кандидат на най-голямата опозиционна партия във Франция – „Републиканците“, и нейните съюзници. Освен Фийон, Жюпе и Саркози, в тях участваха и политикът Бруно льо Мер, Жан-Франсоа Копе, бившият министър на енергетиката и екологията Натали Косцюшко-Моризе и председателят на френската Християндемократическа партия Жан-Фредерик Пуасон. Очаква се първият тур на същинските президентски избори във Франция да се състои на 23 април 2017 г.