"ГЕРБ няма да направи коалиция с БСП. Но тъй като през 2018 г. България за първи път ще председателства Съвета на ЕС, за да бъде това реализирано, трябва да има стабилно правителство. И тогава, без да има коалиция, може да се стигне до едно експертно правителство, издигнато от малка партия. При тази конфигурация, която се оформя - без видими мнозинства, най-вероятно ще се търси такъв изход."

Тази интересна теория разви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в предаването "Лице в лице" по bTV. И направи аналог с правителството на Любен Беров, което беше съставено с мандата на ДПС и устоя близо 2 години.

"И след като приключи председателството на ЕС, най-вероятно ще има нови предсрочни избори. Влизаме в спирала и това е големият проблем", допълни Андреев.

Депутатът прогнозира, че ГЕРБ ще бъдат най-голяма политическа сила и на предсрочните избори догодина, но броят на техните народни представители ще намалее. Той обясни загубата на Цецка Цачева на президентските избори с протестен вот на населението.

"Не трябва да се търси причината за тази загуба само в г-жа Цачева. Много трудно биха спечелени тези избори и с по-силни кандидати. Проблемът е, че беше показан силен протестен вот, не трябва да се мисли, че БСП са спечелили изборите. Това е несбъднатата реформа. Кабинетът "Борисов 2" дойде след многодневни протести – хората не искаха повече тази тежка корупционна среда, не искаха корпоративни модели от типа "КОЙ". ГЕРБ се възползва от протестната вълна. Имаше шанс за впечатляващи реформи, но видяхме само половинчати неща. Хората останаха с чувството, че общественият ресурс не се разпределя справедливо, че отива в един корпоративен кръг от близки до властта фирми", каза Андреев.

По думите му протестният вот се обяснява и с неслучилата се съдебна реформа. Единствената сериозна реформа, която започна и има реални постижения, била в енергетиката.

Обявеното от "Тотал" откритие на нефт в Черно море бе определено от Методи Андреев като Великден за българската енергийна и политическа независимост. Но явно хората не се впечатлили толкова, тъй като не можели да почувстват категорично разграничаване на властта от модела "КОЙ". Депутатът сравни загубата на Цачева с футболен отбор, за който е ясно, че все някога ще претърпи първа загуба. Но това не значело, че трябва да се разпуска отбора, да се гонят треньорите. От друга страна всички са разбрали, че ГЕРБ може да бъде победен.

На въпрос на водещата Цветанка Ризова дали политическите трусове у нас се подкрепят от Русия, Андреев отвърна:

"Нямам никакви съмнения, че е така. Това не е само към България, но и към Чехия и страните от Прибалтика. Навсякъде, където има слаби управления, вътрешни проблеми в държавата, Русия се възползва."

Той препоръча да се прочете и последното интервю на ген. Леонид Решетников, шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия дългогодишен ръководител в Службата за външно разузнаване на Руската федерация.

Там се казвало какво ще се случва оттук нататък.

"Той (Решетников) много ясно казва, че тази "пяна" – така нарича прозападните хора – трябва да бъде изчистена. Даже водещият журналист използва глагола „зачистит“, което означава и да бъде ликвидирана физически. И аз се чудя как нито един български политик – нито премиера, нито лидери на партии, не направиха анализ на това интервю, или най-малкото да покажат несъгласие с него", разгневи се Андреев.

Според него българските специални служби са като хипнотизирани и не работят активно срещу руската заплаха. Русия навсякъде създава противоборство и крайната й цел е да стъпи политически в част от страните на Източния блок, да създаде пръстен по своята граница от крехки, слаби и корумпирани политически режими, на които НАТО и ЕС не може да разчита, обяви Методи Андреев. И завърши с думите:

"В България има партии, които са финансирани от Русия. В България има рубладжииски среди, които искат да отделят страната от своя геополитически курс и, за съжаление, в тази посока българското правителство не направи достатъчно това да не се случи. Най-малко мълчахме гузно за много неща, за които можехме да бъдем много по-точни и по-категорични."