Литовският министър на отбраната поръча издаването на 30 хил. копия от наръчник с инструкции, в който има съвети за гражданите какво да правят при руска инвазия.

Отпечатването на 75-страничното издание, озаглавено "Наръчник за активна съпротива", става заради засилващите се страхове от нападение от страна на Русия след избирането на Доналд Тръмп за американски президент. По време на предизборната си кампания той заяви нееднократно, че ще ревизира позициите на САЩ за защитата на съознически държави, пише "Гардиън".

Подобни наръчници са публикувани вече три пъти от 2014 г. насам, когато беше първото издание, след като Русия анексира Крим. Първото издание "Как да действаме в екстремна ситуация или състояние на война" съдържаше инструкции за формите на гражданско неподчинение, в това число стачки, блокади, дезинформация и организирането на кибер атаки срещу врага.

В него се казваше на читателите, че "стрелбата отвън не е краят на света" и че друг метод за съпротива е "да вършиш работата си по-лошо от обикновено".

Второто издание "Готовност да оцелявате по време на извънредни ситуации и война: по-весел поглед към сериозните препоръки", беше преработено и преиздадено през 2015 г., в него имаше илюстрации на семейна котка. 

Най-новият наръчник е много по-ясно насочен към Русия, след като Москав извърши серия от военни маневри в района на Балтика сред избирането на Тръмп.

В справочника се посочва как хората да разпознават руски оръжия, танкове, мини и други военни изделия, насърчават се гражданите да шпионират и да докладват за врагове, ако Литва падне под руска окупация отново.

И трите наръчника могат да бъдат открити и на интернет страницата на военното министерство на Литва. Те са създадени в сътудничество с Военния съоз на страната. Копия се раздават в училищата, библиотеките и други обществени институции в цялата страна.

Военният министър Юозас Олекас обясни, че наръчниците са създадени в отговор на нарастващите желания в обществото да се засили националната сигурност.  "Нашите граждани искат да знаят основните неща за оцеляването. Можем да покажем, че нашият народ е готов да реагира срещу всяка агресия и да се бори за всеки сантиметър от земята си", добави той.

През октомври Русия разположи ракети "Искандер" в анклава Калининград, които са способни да носят ядрени бойни глави. Тогава Москва обясни, че става дума за рутинно учение. Според американски разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, прехвърлянето на тези ракети край западната руска граница, макар и само за учение, може да е бил политически сигнал, изразяващ руското недоволство от действията на НАТО.