"Да убиеш присмехулник" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" са махнати от програмата на някои училища във Вирджиния, САЩ, след като родител се оплакал от употребата на расистки думи в тях.
Произведенията на Харпър Ли и Марк Твен няма да се учат вече в Акомак Каунти, Вирджиния след сигнал на майката на тийнейджър от смесен произход. Центърът на оплакванията е употребата на думата с "Н", т. е. негър, която се появява често и в двете книги, съобщава "Гардиън".

Жената, която подала сигнала, обяснила, че синът ѝ не успява да прочете творбите заради твърде многото обидни думи в тях. "Има толкова много расистки думи и обиди, че просто не може да ги преглътнеш", смята тя. Промяната очевидно е мотивирана и от настоящата политическа ситуация в САЩ, тъй като майката казала пред училищния борд:

"Точно сега сме една разделена нация."

Забраната не е окончателна, комисия ще разглежда бъдещето на двете книги, но те вече не се учат в училищата в района.

Според Националната коалиция срещу цензурата това е неприемливо, като оттам отбелязаха, че "като избягват дискусиите по противоречиви теми като расизма, училищата правят много лоша услуга на учениците си".

Опитите за цензура и за посягане на свободното слово не са единични в САЩ. Класиките на Ли и Твен са сред най-застрашените, а сред книгите, за които често се иска забрана са още  "Историята на слугинята" на Маргарет Атууд, Дневникът на Ане Франк и пиесата на Шекспир "Ромео и Жулиета", сочи справка на Асоциацията на американските библиотеки.