Опитайте да коментирате под статиите в Би Би Си или „Ройтерс“ например. Няма да откриете избщо такава опция. Но това все пак това са информационни лидери, за които мненията са на втори план. Опитайте тогава да публикувате коментара си под статия в сайта на някой от най-големите вестници по света. В „Ню Йорк таймс“ например?

В най-добрия случай ще попаднете на строга система за регистрация и проверка на коментарите. И ако някой невидим за вас модератор прецени, че мнението ви е ценно за публиката, то ще се появи онлайн. И това не е практика от миналото. По-скоро е от бъдещето.

“Премахваме коментарите от сайта ни VICE.com.

Но това не означава, че не ви обичаме“.

Това съобщение прочетоха в края на 2016 година милионите потребители на канадско-американското издание с публика по целия свят. Vice.com се похвали с обновен сайт, с още по-модерен дизайн, доста нови придобивки, но... се раздели с коментарите от читатели.

На теория, възможността читателите да могат да споделят коментари е великолепна. Авторите пък копнеят за обратна връзка – да видят на момента как читателите приемат написаното от тях. В най-добрия случай, коментарите подтикват читателската общност към продуктивна дискусия по конкретната тема. Много често те добавят гледна точка и информация, които са били пропуснати в основния текст.

Дори много хора смятат, че коментарите под статиите са всъщност продължение на старата традиция на изпращане на писма до редакцията. Този начин на диалог между автори и читатели е бил полезен в продължение на дълги години.

За съжаление, обаче, коментарите в сайтовете рядко напомнят на най-добрия случай. Без модератори или модерни алгоритми, те падат в плен на анархията. Твърде често те се израждат в расистки и женомразки водовъртежи, където най-гръмогласните, най-грубите и най-глупавите мнения се оказват най-популярни, а пък малкото разумни изказвания потъват в целия този шум“, обясни Vice.com на читателите си.

Изданието споделя, че винаги е приветствало дори и крайните мнения за ролята на държавните институции в САЩ, за това как глобалните медии на Мърдок спомагат за оглупяването, за това как всичко било нагласено.

Но в последните години ни се наложи да блокираме хиляди коментатори заради заплахи към наши автори, клевети към отделни граждани, както и заради реч на омразата, насочена срещу почти всяка група, за която се сетите“, пише Vice.com.

Списанието обяви, че няма нито времето, нито желанието да подлага на мониторинг всички постъпващи глупости. То предлага на читателите си да използват някои от многобройните други начини да коментират публично работата на журналистите.

„Продължаваме да четем мислите ви в Туитър и Фейсбук и изключително много се радваме на писмата ви по електронна поща до редакцията“.

Vice.com подчерта, че наистина цени разумнте коментари и критики от своите читатели и най-голямото притеснение на изданието е, ако тези хора приемат промяната за обида.

„Моля ви, не го приемайте така. Вярваме, че мнозинството от вас не са фанатици и наистина са добронамерени. Това няма да се промени, дори и когато се отървем от отвратителното съдържание под статиите си“, завършва обръщението на редакцията.

П.П. Както сте забелязали, още през месец август Клуб Z въведе задължителна регистрация за коментарите. Това ни позволява да санкционираме онези, които не уважават останалите участници във форума и предпочитат нецензурния език пред цивилизованата дискусия.