Балканският полуостров ще има представител във втората фаза на мондиала и това е тимът на Гърция - напълно неочаквано за мнозина. Много повече шансове за продължаване напред се даваха на Хърватия и Босна и Херцеговина, които обаче се простиха с Бразилия.

"Елините" тръгнаха в група "Ц" с 0:3 от Колумбия и за пореден път им се очерта ранно отпадане, но успяха да се промъкнат след драматично 2:1 срещу Кот д'Ивоар - африканците бяха фаворити за второто място преди заключителните двубои. В мач с няколко принудителни смени заради контузии и в двата отбора, Гърция поведе с 1:0 след грешка на "слоновете", разписа се Самарас в 42-рата минута. 

В 74-ата Вилфред Бони изравни, а този резултат устройваше Кот д'Ивоар. В първата минута на добавеното време Гърция получи доста спорна дузпа, след като Йоргос Самарас сам закачи крака си в този на Джовани Сио. От бялата точка нападателят вкара може би най-важният гол в кариерата си и в най-новата история на футбола в южната ни съседка - 2:1! Самарас и компания продължават с отрицателна голова разлика.

Така "елините" ще се изправят срещу Коста Рика на 29 юни в Ресифе. Другият осминафинал от този поток е поредно латиноамериканско дерби - между Колумбия и Уругвай, на 28-ми в Рио де Жанейро. И двата двубоя са от 23:00 часа.

Колумбийците подпечатаха превъзходството си в групата с 4:1 над Япония. Много се коментираше преди началото на шампионата липсата на контузения ас на атаката Радамел Фалкао, както и на други основни единици, но "Лос Кафетерос" засега се справят отлично и без тях. Хуан Куадрадо от дузпа, Джаксън Мартинес (2) и Джеймс Родригес отбелязаха във вратата на "самураите", а Шинджи Оказаки вкара почетното попадение.

Крайно класиране в група "Ц"

1. Колумбия      9:2  9

2. Гърция          2:4  4

3. Кот д'Ивоар  4:5  3

4. Япония          2:6  1

Днес ще приключи битката в групите "Е" - на Франция, и "Ф" - на Аржентина. От 19:00 са мачовете Нигерия - Аржентина и Босна и Херцеговина - Иран, а от 23:00 ч ще бъде даден първият съдийски сигнал на Хондурас - Швейцария и Еквадор - Франция.