Турция е готова да плати 2,5 милиарда долара, за да се сдобие с най-модерната руска система за противоракетна отбрана, съобщи високопоставен турски служител, участвал в сделката. Това е сигнал за завой от военния алианс на НАТО към Русия след повече от 60 години членство на Турция в Алианса, пише изданието "Блумбърг".

Предварителното споразумение предвижда Турция да получи два ракетни комплекса С-400 от Русия още през следващата година, а след това да произведе още две в Турция, заяви турският чиновник, който остава анонимен заради чувствителността на въпроса. Говорител на руската компания за износ на оръжие "Росообронекспорт" отказа да коментира подробности за сделката.

Преди време под натиска на САЩ, Анкара се отказа от план за закупуване на подобна система за противоракетна защита от държавна китайска компания, която иначе беше одобрена от Вешингтон за възможни продажби на ракети на Иран.

Турция е член на НАТО от първите години на Студената война и игра ключова роля на първата линия, граничеща със Съветския съюз. Връзките с колегите от Алианса обаче бяха обтегнати през последните години заради стремежа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към по-решителна и независима външна политика.

Напрежението с Вашингтон нарастна след подкрепата на САЩ за кюрдските бунтовници в Сирия, които Турция смята за терористи, а отношенията с Европейския съюз са в мъртва точка, тъй като Брюксел не е съгласен с все по-авторитарния подход в управлението на Турция. Миналия месец Германия реши да се оттегли от основната база на НАТО в Турция - Инджирлик, след като Анкара отказа да позволи на немски депутати да посетят войските там.

"Сделката с Русия за ракетите е ясен знак, че Турция е разочарована от САЩ и Европа", коментира Константин Макиненко, експерт в Центъра за анализ на стратегии и технологии. "Но, докато авансът не бъде платен и не започнат доставките, не можем да сме сигурни за нищо."

Руската система не е съвместима с други системи за отбрана на НАТО, но не е подлежаща на ограничения, наложени от Алианса, които биха попречели на Турция да разполага такива системи край Армения, Егейското крайбрежие или гръцката граница. Руската сделка ще позволи на Турция да разгърне системите за противоракетна отбрана С-400 навсякъде в страната, където пожелае, обяви анонимният високопоставен служител. Партньорството с Москва може да даде тласък на отбранителната индустрия на Турция и да разнообрази доставчиците на оръжие на страната, добави той.

За Турция ключовият аспект на всяка сделка е трансферът на технологии или ноу-хау, коментира още турският чиновник. Анкара желае да бъде в състояние да произведе свои собствени усъвършенствани системи за отбрана, а руското споразумение, с което се разрешава две С-400 да бъдат произведени в Турция, ще послужи на тази цел.

С-400 е предназначен за откриване, проследяване и унищожаване на самолети, безпилотни самолети или ракети. Това е най-съвременната система за противовъздушна отбрана на Русия и може да удари цели на около 500 км. Москва ги продава и на Китай и Индия.