Елементарни форми на живот са съществували на Земята още преди 3.95 милиарда години, съвсем скоро след образуването на планената, смятат учени.

Екипът от Университета в Токио представи откритието си - в Лабрадор, Канада, е открит графит, който има биологичен произход и е датиран отпреди 3.95 милиарда, съобщава научното издание Science.

"Тези организми са живели в океан", уточнява геологът Цуйоши Комия от Токийския университет.

Учените от екипа, ръководен от Комия, изследвали съдържанието на въглеродни изотопи в находището на графит. Заключението - произходът му е биологичен, т.е. е резултат от разлагането на голямо количество живи организми.

Ако датирането е точно, това би означавало, че съвсем скоро след формирането на планета ни преди 4.5 милиарда години на нея се е зародил живот.

Откритията на останки от древни форми на живот са рядкост, защото често са на голма дълбочина или са силно увредени от геологичните процеси и е трудно да се установи дали са резултат от такива процеси или са с биологичен произход.

Освен да установи кога се е зародил животът на Земята, изследването на учените от университета в Токио може да хвърли повече светлина върху възможността на Марс или на някои спътници в Слънчевата система с подобни условия да са съществували или все още да съществуват форми на живот.