Руснаците, работили във "фабриката за тролове" в Санкт Петербург през 2016 г. били инструктирани да гледат сериала House of Card ("Къща от карти") като подготвителен материал.

 

Това им помагало да измислят съобщения, които да "обърнат американците срещу собственото им правителство", твърди пред независимата руска телевизия "Дождь" бивш работник на англоезичния департамент на фабриката за тролове. 

Гледането на сериала с Кевин Спейси е било задължително като насока как работи американската политическа система. В популярното шоу на "Нетфликс" героят на Спейси, конгресмен от Южна Каролина, се изкачва по политическата стълбица във Вашингтон безскрупулно и ефективно - чрез корупционни сделки, изнудвания, и дори убийство на друг конгресмен и журналист. 

"Максим", както се представя анонимния бивш трол, е работил във "фабриката" от самото начало през 2015 г. Фокусът за намеса в американските избори вече е бил Хилъри Клинтън.

"Основното съобщение беше: Скъпи американски братя, на вас не ви ли омръзна от семейство Клинтън? Колко такива е имало?", обяснява Максим, и добавя, че той и колегите му е трябвало да подчертават корупционни скандали от миналото на кандидат-президентката.

Троловете получавали и списък от медии, които да следят - Ню Йорт Таймс, Вашингтон Поуст и други. Били са награждавани за лайкове и предизвикана дискусия. 

Макар досега да е имало изказвания и на други, работили във "фабриката за тролове", за пръв път въпросът се коментира от някого от елитния англоезичен департамент. Именно той е отговорен за 3000-те съобщения, които от Фейсбук твърдят, че са пласирани дискретно в социалната мрежа, за да повлияят на изборите в САЩ.