Трима следователи от Европол ще се включат в разследването на убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, съобщава Times of Malta.

Тази седмица председателят на Европарламента Антонио Таяни призова за международно разследване на покушението над разследващата журналистка, разкрила множество случаи на корупция по високите етажи на властта във Валета.

На малтийската полиция вече помагат холандски експерти и агенти на ФБР.

В столицата Валета се проведе протест. Демонстрантите искат оставката на началника на полицията и министъра на правосъдието и заменянето им с личности, одобрени от квалифицирано мнозинство в парламента. Семейството на Дафне също поиска смяна на разследващия магистрат. Случаят беше поет от дежурния следовател Херера, който обаче е бил обект на разкрития в блога на журналистката.

Колата на Дафне Галиция беше взривена на 16 октомври. Тя е един от участниците в разследването на "Досиетата Панама". Последните разкрития на Галиция са били за премиера на страната Джоузеф Мускат и двама от неговите сътрудници, които са били свързани с офшорни компании, замесени в продажбата на малтийски паспорти. Тези фирми са получавали плащания и от Азербайджан.

ЕП изпраща делегация в Малта, за да разследва как правителството се справя с корупцията. Делегацията ще провери дали в Малта се спазва върховенството на закона и какви мерки се вземат срещу корупцията и прането на пари, каза председателят на групата на АЛДЕ в Европарламента Ги Верхофстат.