Оръжия, изнесени от България за Саудитска Арабия, в много случаи са попадали в бойци от "Ислямска държава".

Това се казва в доклад на организацията Conflict Armament Research (CAR), предаде Ройтерс.

Изданието "Бъз фийд" уточнява, че става дума за руска насочвана противотанкова ракета.

Тези оръжия били субекти на клаузи, забраняващи трансфера им. Това би трябвало да не позволи те да бъдат доставени за воюващите страни в Сирия.

Изобщо много често оръжия, доставяни от САЩ и Саудитска Арабия за сирийски опозиционни групи, сражаваши се срещу Башар Асад, попадали у джихадистите, твърдят от CAR.

Макар в доклада на организацията да се твърди, че американската армия е купила ракетата чрез подизпълнител, истинският купувач е ЦРУ, твърди "Бъз фийд".

Това било свръхсекретна операция на управлението за въоръжаването са сирийските бунтовници.

Два източника твърдят пред "Бъз фийд", че през 2014 г. ЦРУ сключило договор за закупуването на 600 ракети 9M111 с малката компания Kiesler Police Supply, базирана в щата Индиана. Същата компания купила ракетите от българската фирма SAGE Consulting.

От SAGE отказали да разговарят с "Бъз фийд". Двама български оръжейни търговци обаче твърдят пред изданието, че тази компания наистина произвеждала ракетите 9M111 във ВМЗ-Сопот за американското правителство.

9M111 е модернизирана версия на руската противотанкова ракета 9К111 "Фагот". По класификацията на НАТО тя се нарича AT-4 Spigot.

Организацията документирала най-малко 12 случая на оръжия, купени от САЩ, които се оказват в ръцете на "Ислямска държава". Те са или пленени, или придобити чрез променящите се съюзи в сирийската опозиция. Много от тези единици след това се оказват в Ирак, отбелязват наблюдателите.

Изнесенана от България ракета се озовала в ръцете на ислямистите само два месеца по-късно.

Всички тези оръжия са произведени в държави членки на ЕС. В повечето случаи САЩ са нарушили договорни клаузи, забраняващи трансфери, като ги предавали на въоръжени групи в Сирия. И много бързо те попадали у "Ислямска държава".

Близо 90 на сто от оръжията и боеприпасите, използвани от джихадистите в Ирак и Сирия, са произведени в Китай, Русия и Източна Европа, съобщават от CAR. Само произведените от Москва и Пекин единици съставляват над 50 процента от количеството.

Оръжията руско производство са повече от китайското. Това вероятно е резултат от доставките от Москва за режима в Дамаск.