Осем от министрите на днешното заседание на Министерския съвет са гласували "против" Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съобщи пред медиите вицепремиерът Валери Симеонов след края на заседанието.

Именно "Обединените патриоти" обявиха опасения, че т. нар. Истанбулска конвенция може да въведе "трети пол" и хомосексуални бракове в българското законодателство въпреки факта, че нито един член от документа не засяга тези въпроси.

"Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взема позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение. Не само "Обединени патриоти", 8 души от министрите гласуваха против. Мисля, че това е нормален начин за вземане на решение. Мнозинството взема решение, така е и в Народното събрание. Дали ни харесва, или не ни харесва – това е“, заяви вицепремиерът.

И добави, че неговата формация си имала "основания и притеснения", но след обсъждането днес "не би трябвало да има опасност" да се въведе "трети пол" в закона. Не става ясно дали това е признание от страна на лидера на НФСБ, че в Конвенцията няма такива точки.

"Имаше достатъчно привърженици на нормалните сексуални отношения", отбеляза още Симеонов.

Всякакви сексуални отношения между пълнолетни са напълно легални според българските закони и Конституция. 

Вицепремиерката Екатерина Захариева разясни детайли около Конвенцията, като подчерта, че тя не въвежда нещо ново, но "извежда задълженията на държавата и на цялото общество в по-високо ниво, тоест по-високо ниво на образование и на защита“.

Според нея документът е добър и ще защитава жените от всякакъв вид насилие. Тя отбеляза:

"Това, което се разбрахме с колегите от Патриотичния фронт, е, ако трябва Истанбулската конвенция да се придружи с обяснителна декларация, която ясно да казва, че тя не води в промяна на Конституцията. Имаше дискусия. Мисля, че имаше недоразумение с част от текстовете, надяваме се в дебата да бяха изчистени."