"Обединените патриоти" са благодарни на ГЕРБ за решението да отложат ратификацията на Истанбулската конвенция, заяви лидерът на ПГ на ОП Волен Сидеров на трибунка в парламента днес.

"Ние сме против насилието над жени, деца и мъже също. Виждате, че в българското общество се появи един голям смут. Затова и предишния път посъветвахме нашите коалиционни партньори да не бързат, да забавят тази тема, тъй като имаме и по-важни въпорси да решаваме, свързани с икономика, доходи на българите, стандарт на живот. Приемам това като стъпка напред за коалиционната култура", заяви той.

Сидеров повтори неколкократно, че е удовлетворен и благодарен на ГЕРБ, "че ни послушаха". И отбеляза, че законодателният пакет към Конвенцията трябва да бъде разгледан публично. По предложението на БСП за референдум отбеляза, че трябва да се види конкретния въпрос. А за това какво ще е мнението на ОП след 5 месеца - в края на председателството, Сидеров заяви:

"Виждате колко е динамично всичко. Не знам какво може да се случи до края на председателството, то може да започне Трета Световна война."

"Патриотите" отново атакуваха конкретни членове на Конвенцията с твърдението, че "нестереотипни роли на пола" може да е стъпка към еднополовите бракове. А да се учат деца, че имало такива роли, било изключително опасно и недопустимо. 

"Най-важната стереотипна роля на една жена е да бъде майка и съпруга. Най-важната стереотипна роля на мъжа е да бъде техен баща и да се грижи за тях", заяви Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Припомняме, че самият Сидеров преди две седмици заяви своя теза за стереотипна роля на женския пол като критика към Конвенцията:

"Жената например може да се оплаче от това, че е имала секс с мъжа си, със законния си мъж. Което е абсурдно, защото тя се жени за него заради това. И вече се смята че… и изведнъж се оказва, че ако тя се оплаче за това, че не е съгласна, той изведнъж става обвиняем. Когато не е съгласна, се развежда."

Той отбеляза и че съпътстваща тълкувателна декларация към Конвенцията, каквато предлагат от ГЕРБ, била приета и от Полша, но нямала никаква юридическа стойност.