"Григор Димитров е съперник, срещу когото винаги е трудно да се играе. На корта ние сме съперници, но извън корта добри приятели и обичаме да прекарваме време заедно. Често и тренираме заедно."

Това заяви Стан Вавринка на първата си пресконференция в София малко, след като пристигна в България за първи път. От утре швейцарецът започва участието си като водач в схемата на турнира "Диема екстра София оупън".

Той замени именно приятеля си Григор Димитров, отказал се заради преумора и риск от контузия.

"Разбира се, целта ми е винаги да печеля, но не идвам с определени очаквания за турнира в София. Гледам ден за ден и мач за мач. Разговарях с Григор наскоро. Той ми каза, че турнирът е добър, залата е чудесна и че идват много хора, така че чакам с нетърпение първия си мач", добави Стан, който през миналата година претърпя операция в коляното и дълго отсъстваше от корта. 

А в Австралия се видя, че е далеч от най-добрата си форма. След пресконференцията Вавринка се срещна с млади български тенисисти и отговори и на техни въпроси.

Швейцарецът е най-успелият тенисист при мъжете, стъпвал на наша земя. Той е носител на три титли от Големия шлем (Франция, Австралия и САЩ), а също така олимпийски шампион и №1 за "Купа Дейвис" с тима на родината си.

"За първи път съм в България и съм много щастлив, че съм тук. Благодаря за поканата. В началото на годината не бях готов за игра, но сега се чувствам далеч по-добре. Знаете, че претърпях операция на коляното през миналата година и 6-7 месеца се възстановявах. След отпадането си в Австралия се прибрах и влязох във фитнес залата. Нещата се развиват добре. Имам нужда от мачове и от време. На този етап нямам големи очаквания. Естествено, надявам се да спечеля колкото е възможно повече мачове в София", започна Вавринка.

В четвъртък №1 в схемата ще играе срещу словака Мартин Клижан, който тръгна от квалификациите, а в първия кръг победи българина Александър Донски. Мачът ще започне не преди 18:00 часа на централния корт.

"Клижан е тежък опонент. През миналата година играхме в Австралия и го победих в пет сета. Знам, че няма да е лесно и сега. Ще бъде интересен мач. Той също се завръща след контузия. Концентриран съм върху своята игра. Ще видя нивото си след Откритото първенство на Австралия", каза Стан.

"Винаги е хубаво да гледаш играта на Григор Димитров. Той е и страхотен атлет, а двамата с Дани Валверду вече постигнаха много заедно. Знам, че Григор се труди здраво, за да постигне успеха в края на миналата година, а преди това спечели и турнира в Синсинати. Радвам се за него и му пожелавам още по-големи успехи", така Вавринка коментира първата ни ракета.

Тенисист №2 на Швейцария разкри, че в началото на кариерата си е мечтаел за една титла от Големия шлем, а е успял да грабне три, което е надминало и най-смелите му надежди. Целта му сега е да върне най-добрата си форма и да се наслаждава на играта. А ако прибави още големи успехи - толкова по-добре.

Вавринка е "роден", както се изрази, на клей, но вече предпочита твърдата настилка. 

Последва въпрос каква е рецептата за успехите на швейцарските тенисисти, след като наскоро Роджър Федерер грабна титла №20 от Шлема.

"Няма рецепта, но явно има големи успехи, през смях каза Стан. - Да, наскоро той спечели 20-ата си титла, а това е невероятно. Роджър е най-добрият за всички времена. Няма нещо, което да не е постигнал. Страхотно е, че на тази възраст продължава да побеждава", каза Станислас.

Той не отговори на въпрос за предложението на Новак Джокович най-добрите тенисисти да печелят повече пари в турнирите от ATP.

А за оплакването на Рафаел Надал от натоварения календар коментира, че в крайна сметка всеки тенисист може да си избира турнирите, в които да играе. Освен задължителните от Големия шлем.

И обърна внимание, че контузиите на топ играчи през миналата година са предимно на състезатели, прехвърлили 30-те.

"След като отсъства шампионът от миналата година, със сигурност ще е по-лесно да се спечели турнира, но все пак в София има тежки съперници и ни чакат трудни мачове. Пак казвам, мисля ден за ден и мач за мач. Важното е да тренирам добре", завърши Стан.

Медийната изява приключи със среща с някои от най-талантливите ни тенисисти. Вавринка обърна внимание на подрастващите, раздаде им автографи, не отказа снимки... Той отговори на всичките им въпроси, а някои от малките бяха видимо развалнувани от срещата с един от големите в тениса в наши дни.

Накрая Стан тренира на централния корт в "Арена Армеец" заедно с българския национал Александър Лазаров. И тогава той отдели внимание на малки тенисисти, като се снима с тях.