Днес беше официално обявена сделката за подажбата на "Нова Броудкастинг груп". Купувач е чешката инвестиционна компания PPF group, собственост на 54-годишния Петр Келнер, най-богатият човек в Чехия. Той е и основен кандидат за бизнеса на норвежката група "Теленор" в България.

"Форбс" оценява състоянието му на 16.2 милиарда долара и той е смятан за най-богатия източноевропеец.

Но кой всъщност е купувачът на "Нова Броудкастинг груп"?

Петр Келнер започва бизнеса си в началото на 90-те. Той продава офис консумативи и тегли един милион долара заем, с които основава PPF.

PPF е абревиатура на První privatizační fond - Първи приватизационен фонд, който участва в масовата приватизация. Келнер го стартира през 1991 г. с партньори, които по-късно напускат или са отстранени от компанията, пише чешкият журналист Ян Клесла за "Капитал". Бизнесът на Келнер обаче не се базира на изобретение или успешен продукт, а основно на тесни връзки с държавата и публични средства.

В началото на 90-те инвестиционният му фонд купува най-голямата чешка застрахователна компания Česká pojišťovna - буквално Чешка застрахователна компания. По-късно милиардерът започва бизнес с италианската застрахователна група Generali, но през 2013 г. продава дела на партньора си.

PPF създава и инвестиционната банка PPF, и търговската банка Air Bank, както и eBanka (по-късно придобита от Raiffeisenbank). Келнер инвестира също в енергийния сектор и електронната търговия.

Сред най-важните му активи е кредитното дружество Home Credit с филиали в 10 страни, сред които Русия и Китай. Според руски медии Келнер преговаря с руската държавна банка ВТБ за продажба на дял в Home Credit. Според "Ведомости" самият Келнер е участвал в разговорите, проведени през 2011 г.

Година по-късно Келнер продава своя дял от 38% в руската застрахователна компания "Ингострах" на ВТБ. PPF пък купува акциите през 2007 г. от инвеститора Александър Мамут, известен с бизнес отношенията си с Владимир Потанин.

Милиардерът вече има опит в медийния бизнес. Той участва в купуването и преструктурирането на най-голямата чешка частна телевизия - Nova. Тя е продадена за много пари и с огромна печалба на американската компания СМЕ - сегашния собственик на българската bTV.

Най-новото и видимо начинание на Келнер е в телекомуникационния бизнес. През 2012 г. PPF обявява плана си да стане четвъртият чешки мобилен оператор, но се оказва, че целта е по-скоро да принуди някой от чуждестранните играчи да напусне пазара и да продаде активите си на ниска цена. Фондът придобива чешките активи на оператора Telefonica O2.

Келнер е близък до чешкия президент Милош Земан и дори се говори, че има пръст в преизбирането му. Предполага се че фондът му, който има значителни бизнес интереси в Китай, стои зад организирането на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Прага, по време на което PPF подписа сделката за продажба на операциите си в Хонконг.

Сред най-големите скандали, свързвани с името на Келнер, е посещението на Земан в Пекин, когато те се връщат в Прага заедно на борда на частния самолет на Келнер, за да може президентът да пристигне навреме за официалната церемония по случай националния празник на Чехия на 28 октомври, разказва още Ян Клесла. В Чехия е популярна шегата, че всъщност президентът Земан е отишъл с Келнер на официално посещение в Китай, а не обратното.

Милиардерът е известен с това, че ревниво пази личния си живот. През последните пет години не е давал нито едно интервю. Няма негови снимки с изключение на няколкото, направени при редките му публични изяви, които са с недобро качество, както и официалните портрети от годишните доклади на компанията му. Чешките медии са предупредени "да не използват името на господин Келнер в заглавия, освен ако не е абсолютно необходимо", разказва още журналистът Ян Клесла.