Американският флот засилва присъствието си в Черно море като част от противопоставянето на същите стъпки, които извършва Русия.

Това заяви пред Си Ен Ен официален военен представител на Вашингтон.

Напрежението в региона постоянно се покачва, след като Русия увеличи военното си присъствие там. Това последва анексирането на Крим през 2014 г.

На 17 февруари разрушителят "Карни" се присъедини към бойния кораб "Рос" в Черно море с цел "провеждане на морски операции по сигурността", гласеше изявление на Шести американски флот. За първи път два американски бойни съда се оказаха едновременно в Черно море от юли 2017 г.

"Решението да имаме едновременно два бойни кораба в Черно море си е наше и не е отговор", заяви командващият Шести флот вицеадмирал Кристофър Грейди.

"Присъствието на американския флот показва продължителния ни ангажимент към регионалната стабилност, морската сигурност на нашите черноморски партньори и колективната защита на нашите съюзници в НАТО", допълни той.

На 18 февруари Русия обяви, че разполага свои кораби в района. Министерството на отбраната в Москва излезе с изявление, че фрегатата "Адмирал Есен" и два патрулни кораба са влезли в Черно море за поредица от учения.

Двама американски представители от сферата на отбраната, базирани в Европа, заявиха пред Си Ен Ен, че Русия е особено чувствителна към американските военни операции в региона. Причина за това са скорошните стъпки на Москва по милитаризирането на Крим.

В отговор на американското разполагане Русия прати в Черно море фрегатата "Адмирал Есен".

САЩ и НАТО обвиниха Кремъл, че разполага много на брой войски и военно оборудване на полуострова.

Представител на Северноатлантическия пакт каза пред Си Ен Ен, че Русия е разположила в Крим подводници. Западният алианс не се стреми към еквивалентен отговор, а засилва позициите си в Югоизточна Европа.

Според американски чиновник от сферата на отбраната Москва укрепва полуострова с най-новите си оръжия и сухопътни войски. Кремъл се опасява, че военният капацитет на Вашингтон може да подкопае руските предимства.

Руснаците се опасяват най-вече от способността на американците да нанасят точни удари, както и от системите на САЩ за отбрана срещу балистични ракети като Aegis ("Егида"). С нея са оборудвани и "Рос", и "Карни".

"Като пратите кораби в Черно море, това ги кара да се чувстват по-заплашени", каза представителят.

Според наблюдатели същата тази чувствителност на Москва обяснява защо руски бойни самолети започнаха да летят в по-опасна близост до американски разузнавателни машини в района в сравнение с други места.

Разузнавателните полети са необходими, за да се разбере по-добре военната активност на Русия.

Въоръжен Су-27 прелетя опасно близо до разузнавателен самолет ЕП-3 на американския флот в международното въздушно пространство над Черно море през януари - само на метър и половина. Подобен инцидент в същия район имаше и през ноември 2017 г.

След януарската случка от Държавния департамент заявиха, че това увеличава риска от сблъсък във въздуха. От руското Министерство на отбраната обаче твърдят, че прехващането било в съответствие с международните норми и че така на американския самолет не било позволено да навлезе в руското въздушно пространство над Крим.

Освен Русия излаз на Черно море имат членките на НАТО Турция, България и Румъния, както и партньорите на пакта Украйна и Грузия. Алиансът засили активността си в региона като част от засиленото си присъствие в Румъния - една от едва шестте му членки, които харчат 2 на сто от своя БВП за отбрана.

Според американски представители заради нарастващото напрежение и засилената военна активност в Черно море дейността на САЩ трябва да бъде засилена. Така ще бъдат установени правила и за Вашингтон, и за Москва, които да действат безопасно близо един до друг като по време на студената война.

"Тогава имахме танцова забава и всички си знаеха ролите в нея - ти летиш с твоя бомбардировач тук, аз летя с моя бомбардировач там - каза американски военен представител. - Не смятам, че сме стигнали това ниво, и все още се опитваме да си представим как изглежда този танц през 2018 г. в сравнение с това, което беше през студената война."