Комуникационният регулатор на Иран забрани на местните да пращат видео и снимки през популярна чат-програма Telegram.

Причината - компанията, създала криптираната апликация, загубила лиценза си за сървъри в страната, и сега всичкият трафик през нея трябва да минава през контролираните от правителството мрежи.

Около 50 милиона души ползват програмата в арабската страна, тъй като тя засекретява всякакви съобщения "от край до край", до степен, че дори създателите й твърдят, че нямат достъп до тях. Според местната власт обаче това прави чатът удобен за протестиращите срещу управлението иранци. 

По-рано тази седмица върховният лидер на Иран - аятолах Али Кхаменей - изключи своя канал в Telegram и обяви това като ход, който ще "пази националния интерес". На държавните служители пък е наредено да спрат да ползват програмата, вместо това са окуражени да опитат местна версия - Soroush. До съобщенията в нея обаче правителството има потенциален достъп.

Telegram вече е забранен в родната си Русия изцяло. Причината - отказът им да предоставят на властите ключът за криптиране, който пази съобщенията на потребителите нечетими. Този уикенд за втори път се очаква руснаците да хвърлят хартиени самолетчета през прозореца в знак на подкрепа на апликацията, която носи същия знак на иконката си.