Миналия месец Районният съд в Царево постанови глоба за разполагане на каравана в района на екоплаж „Корал“. Административното наказание за виновника – известният музикант Васил Гюров, е в размер на 300 лева. Решението бе публикувано едва сега.

Пред Клуб Z Гюров заяви, че обжалва.

Решението

Както е известно на „Корал“, както и на останалите два плажа за природосъобразен туризъм, определени като такива през 2016 г. – „Иракли“ и „Карадере“, от години летуват любители на т.нар. диво къмпингуване или къмпиране, които разполагат палатки, кемпери и каравани в района и на практика почиват природосъобразно. На тези плажове е забранена присъщата за дадените под наем и на концесия търговска дейност - снекбарове, атракциони, платени шезлонги и чадъри и пр.

На „Корал“ обаче действа стециална разпоредба на Община Царево. В Наредбата за опазване на обществения ред е записано, че всеки, който е решил да разпъне палатка, постави каравана или друго съоръжение в "имоти на територията на общината" с цел "бивакуване", трябва да има издадено разрешение от... главния архитект на общината. Става въпрос за всички имоти извън определените за туризъм хотели, къмпинги и пр., като идеята е да се преустанови свободното поставяне на палатки и каравани.

Този текст в наредбата датира от 2016 г. Дотогава имаше изискване само ако някой е решил да къмпингува свободно в границите на частен имот, да получи съгласие от собственика. Най-често парцелите в горичките зад дивите плажове не са обозначени като частна собственост и понякога възникват конфликти.

Именно на тази наредба стъпва районният съд. 

„На 18.08.2017 г. служители на Община Царево, съвместно със служители на РУП- Царево, извършили проверка в местност „Корал”, землище с. Резово, общ. Царево. При проверката било установено, че на място има поставени каравани. В последствие, била извършена нова проверка, при която било установено, че каравана, която е била на мястото и при предходната проверка, е била поставена от жалбоподателя в местността „Корал“, без издадено разрешително от главния архитект на общината“, установяват фактическата обстановка магистратите.

На място на Гюров е бил съставен акт, в който той е вписал възраженията си.

„Предвид безспорния факт, че жалбоподателят е поставил на територията на плаж „Корал” караваната, той е нарушил забраната по чл. 27, т. 16 от НООРОС на община Царево, да не се разполага визираните в тази норма съоръжения, без съответно разрешение от главния архитект на Общината“, се посочва още в съдебното решение.

„Съдът приема, че нарушението е безспорно доказано“ и глобява Гюров с въпросните 300 лева.

За пример

Дали това наказание ще падне на по-горна инстанция, предстои да видим. Факт е, че в правния мир съществува решение на Върховния административен съд от 2017 г. по сходен казус, но с „Карадере“. Атакуван бе текст от наредбата на Община Бяла, забраняващ изцяло поставянето на палатки, кемпери и пр. на места извън обособените и категоризирани като къмпинги. Този текст падна, като ВАС посочи, че не е допустимо с общински наредби да се уреждат въпроси, които би трябвало да бъдат уредени със закон, по конституция всеки има право на свободно придвижване, а плажовете са общодостъпни.

Дивото къмпиране е именно такава материя – неуредена със закон, въпреки че министърът на туризма Николина Ангелкова твърди, че то е абсолютно забранено. Въпреки това, тя призова всички черноморски общини да вземат пример от наредбата на Царево. 

Не е ясно обаче дали наредбата на Община Царево може да последва съдбата на тази на община Бяла, тъй като в нея не е записана изрична забрана за разполагане на палатки и кемпери, но има разрешителен режим – т.е. всеки, който иска да разпъне палатка, да вземе разрешение от главния архитект на общината. Друг е въпросът дали такова ще му бъде дадено.

От началото на сезона Ангелкова многократно се закани, че проверки за „диво къмпиращи“ по плажовете ще има и тази година. Т.е. в конкретния случай, ако някой е разположил палатка на „Корал“ без разрешение от главния архитект, може да го последва съдбата на Васил Гюров.

Ситуацията на екоплажа тази година е допълнително усложнена поради факта, че той е заграден от частника – собственик на земите зад ивицата. А достъпът за редовите летовници минава през трънливи пътечки. В заградения имот обаче попадат дюни, които са изключително държавна собственост и все още се чака държавата в лицето на министерствата на туризма и на регионалното развитие – да ги отчуждят и да ги нанесат в кадастъра – нещо, което те от години не правят без до момента да са дали обяснение защо.