Президентът Росен Плевнелиев отказа да назначи представител на коалиция "България без цензура" в ЦИК. Предложението на хората на Николай Бареков беше Катя Иванова. Първият знак дойде още в края на миналата седмица, когато от "Дондуков" 2 разпространиха съобщение, че се отлага изслушването на кандидатката, което беше насрочено за днес сутринта. Преди няколко дни лидерът на ББЦ Николай Бареков внезапно смени позицията си към президента Росен Плевнелиев, когато месеци наред остро критикуваше. Напоследък Бареков горещо подкрепяше всяка идея на Плевнелиев. Както се оказа - без резултат за момента.

Аргументите на Правния съвет на президента за отказа да се назначи нов член на ЦИК от квотата на ББЦ са, че "в текстовете, които имат отношение към начина на формиране на ЦИК, се съдържат противоречиви, неясни и взаимно изключващи се разпоредби". Основният довод е, че в Изборния кодекс няма разписани срокове, ред и процедури, по които да се допълва съставът на ЦИК.

"Въз основа на аргументите, изложени днес на заседание на Правния съвет към Президента на Републиката, държавният глава няма да издаде указ за допълване състава на Централната избирателна комисия, с който да бъде назначен предложеният кандидат от КП „България без цензура“. Мнозинството от членовете на Съвета се обединиха около позицията, че в текстовете на Изборния кодекс, които имат отношение към начина на формиране на ЦИК, се съдържат противоречиви, неясни и взаимно изключващи се разпоредби", се казва в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

"Още в наложеното от Президента на Републиката вето на приетия от Народното събрание на 21 февруари т.г. Изборен кодекс, той изрази опасенията си за начина, по който се предвижда да бъде конституирана ЦИК. Членовете на Правния съвет припомниха, че в действащите норми на Изборния кодекс няма нито разписани срокове, нито ред и процедура, по които да се допълва съставът на ЦИК.

Юристите в Правния съвет се обединиха около мнението, че в новоизбраното 43-о Народно събрание трябва да бъдат положени усилия за подобряване на изборното законодателство", гласи още обяснението от "Дондуков" 2.

В момента ЦИК има 20 члена - 18 постоянни и 2 представители на партиите, които на евровота през 2009 г. имаха депутати в европарламента - НДСВ и "Синята коалиция". Мандатите в ЦИК на партиите, които имат евродепутати, са плаващи според Изборния кодекс. На последния евровот на 25 май два извънпарламентарни сили взеха мандати - ББЦ с  двама представители и Реформаторския блок с един. Това налага и промени в състава на ЦИК. След дългата сага и скандалите между управляващото мнозинство и президента през март около броя на членовете на комисията и разпределението на мандатите обаче сега възниква нов проблем около замяната в състава на ЦИК.