Макс Верстапен беше най-бърз в домашното състезание за тима си “Ред Бул” на едноименната писта за Гран При на Австрия във Формула 1. 

Втори и трети се наредиха пилотите на “Ферари” Кими Райконен и Себастиан Фетел. Провал претърпя тима на “Мерцедес” - Люис Хамилтън и Валтери Ботас отпаднаха заради технически проблеми. А бяха фаворити за двойна победа.

Лудия Макс, както вече наричат Верстапен заради често агресивно каране и твърде рисковани маневри, беше четвърти на стартовата решетка.

Състезанието започна добре за "сребърните стрели" след доминация в квалификацията и тренировките през уикенда. Потеглилият от втора позиция Хамилтън мина пред Ботас на старта. Както и Райконен, който стана втори, но загуби позиции след първите завои и се оказа на четвърта позиция.

В 14-ата обиколка Валтери Ботас отпадна заради проблем със скоростната кутия и на пистата бе спусната виртуална кола за сигурност. Фаворитите използваха това и смениха гумите си. “Мерцедес” обаче не го направи, допускайки грешка. Няколко тура след рестартиране на състезанието (в 26-ия) Хамилтън беше принуден да мине през бокса за смяна и когато се върна на пистата, беше четвърти.

Шампионът изрази гнева си по радиото. Той загуби състезанието още тук. Малко по-късно Люис се оплака и от липса на мощност в автомобила си.

В 55-ата гръмна двигателят на Даниел Рикардо (“Ред Бул”). В 64-ата го последва и Хамилтън, който се движеше трети към момента.

Така Верстапен спечели, а пилотите на “Ферари” взеха максимума от състезание, което в началото започна зле за тях. Фетел отново изпревари Хамилтън във временното генерално класиране - с една точка, 145:144.

Следващият уикенд е Гран При на Великобритания.