Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за изграждането на зоокът в града окончателно е върнато на прокуратурата, съобщи www.news.lex.bg. Определението за връщане на работата на прокуратурата на "поправителен" е на състав на Апелативния специализиран наказателен съд с председател и докладчик Димчо Георгиев, който е отхвърлил всички възражения на прокуратурата в подадения протест. Обвинението не бе съгласно с решението на съдия Даниела Костова от Специализирания съд от юни, с което тя прекрати делото и го върна на прокуратурата заради липса на конкретика в обвинителния акт, която затруднявала защитата на подсъдимите.

Прокуратурата твърди в обвинителния акт, че изграждането на зоокъта в Пловдив е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки с цел да се набави облага за изпълнителя „Запрянови 03“ ООД. Кметът Тотев се бил договорил пряко с фирмата, без да са били одобрени идеен инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка за проекта. Нямало и издадено разрешение за строеж. Щетата за общината щяла да е в размер на над 600 000 лв, твърди още обвинението. 

Освен Тотев като обвиняем по делото бяха привлечени и заместникът му Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ Димитър Колев като помагачи. От прокуратурата твърдят, че добре са описали нарушенията на длъжностните лица. Съдиите обаче са на обратното мнение, разказват от  www.news.lex.bg.

„Посочването на нарушения на ЗОП или неизпълнение на задължения не е достатъчно в случая да обоснове съставомерност на деянието. Правилно в атакуваното определение е застъпено становището, че не е посочено с твърдените нарушения на ЗОП по какъв начин са осъществили престъпленията Тотев, Кацарски и Колев. Не става ясно от обвинителния акт в какво се изразяват помагаческите действия на обвиняемите Кацарски и Колев по отношение на Тотев“, пише в определението на Апелативния специализиран съд.

Според съда наистина липсват конкретни доказателства, които да показват, че обвиняемите съзнателно са нарушили служебните си задължения и не ставала ясна логическата връзка между посочените от прокуратурата нарушения и настъпилите вреди.

За да прекрати делото, спецсъдът прие, че в обвинението не е посочено и кой е пострадалият от престъплението по служба.

Това дело се връща за втори път в прокуратурата, след като през есента беше прекратено и от Окръжния съд в Пловдив с идентични мотиви. Тогава съдът посочи, че не ставало ясно в какво се изразява съучастническата дейност на тримата обвиняеми заради противоречия в обвинителния акт. 

След законодателните промени от ноември 2017 г. делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат в спецсъда и обвинителният акт беше внесен там, но сега отново е върнат на прокуратурата.