Антикорупционият фонд сезира прокуратурата за сградата на горското стопанство над хижа "Седемте езера". Причината - съмнения за нередности и нарушения на закона в процедура на министъра на земеделието, с които сградата е дадена под наем като база за ловен туризъм в територия, където е забранено ловуването.

Това съобщиха от АКФ.

Справка в кадастрално-административната информационна система сграда "Рилски езера" не се намира на територията на дивечовъден участък "Паничище", а на територията на Национален парк "Рила", като в кадастралната карта и в регистъра е посочено, че тя има функционално предназначение за курортна и туристическа дейност. 

"За несъответстие със закона при провеждане на процедурата навежда и фактът, че съгласно Закона за лова и опазване на дивеча "Бази за ловен туризъм" са сгради и прилежащите към тях терени и инфраструктури, специализирани за нуждите на ловния туризъм. В същото време Законът за защитените територии забранява дивечоразвъдна дейност и ловуването освен при регулиране на числеността на животинските видове. Цитираните аргументи пораждат съмнения за законосъобразността на министерската заповед за отдаване под наем", посочват от АКФ.

От Фонда са изпратили и запитване по Закона за достъп до обществена информация, от отговора на което става ясно, че на 7 март е бил проведен конкурс за сградата, като се е явил само един канидат. Предложението на единствения участник - "Кирил Янакиев–72" ЕООД, отговаря на изискванията за редовност и следователно е класиран на първо място. На 15 юни е сключен и договорът с "Югозападно държавно предприятие" ДП. По силата на този договор за срок от 15 години се отдава под наем база за ловен туризъм срещу съответна годишна наемна цена, като към момента на сключване на договора ловната база се предава с подписването на приемо-предавателен протокол.

"В защита на обоснованата висока обществена чувствителност към теми, свързани с прозрачното управление на зони и обекти на територията на националните и природните паркове в страната, АКФ очаква ВАП да извърши обстойна проверка, да се съберат относими доказателства и да установи дали са налице извършени нарушения на закона", посочват от неправителствената организация.