- Кажи му, че искам да се видя с Джон Даниелс.
- Имате предвид Джак Даниелс?
- За теб може и да е Джак, синко, но ако го познаваш толкова отдавна, колкото мен...

Това са думи на Ал Пачино от един от най-великите филми правени някога - "Усещане за жена". 

Колкото и невероятно да звучи Русия се кани да свали от рафтовете на магазините едно от уискитата "Джак Даниелс", защото не отговаряло на стандарта по който трябва да се прави. Така твърдят руснаците, които са "известни" предимно с производството на тази напитка.

На всички е ясно за какво става дума. Мярката си е "путинизъм" в чист вид в отговор на все по-стегнатия обръч от икономически санкции от САЩ и Евросъюза. Що да им пие руския мужик вносната шльокавица след като си има "Путинка" и "Медведевка", изработени по руский стандарт.

Руснакът с уиски просто не може да бъде изплашен, а според известния познавач на питейните традиции между полската граница и Чукотка Венедикт Ерофеев даже и липсата на водка не е проблем. 

"Да пиеш просто водка - дори и направо от шишето - в това няма нищо друго, освен суета и угнетение на духа. Да смесиш водка с одеколон - в това има известен каприз, но няма никакъв патос. А виж, да изпиеш една водна чаша "Ханаански балсам" - в това има и каприз, и идея, и патос, а на всичко отгоре и метафизичен намек" (от "Москва-Петушки"). 

Ако продължите с прелистването на творбата ще намерите и конкретните рецепти, с които силният руски дух ще пребори всякакъв алкохолен недоимък.

Вътре е точната рецепта за "Ханаанския балсам": 

Спирт за горене - 100 г
Луксозна бира - 200 г
Политура пречистена - 100 г 

И тъй, имате пред себе си "Ханаански балсам" (простолюдието го е нарекло "сребърна лисица") - течността наистина има черно-кафяв цвят, притежава умерен градус и траен аромат. Това вече е дори, не аромат, а химн. Химн на демократичната младеж. Точно така, защото в изпилия този коктейл назряват вулгарност и тъмни сили. Колко пъти съм наблюдавал това!...

Ако продължите с "Москва - Петушки" ще откриете и куп други ценни идеи като "Сълзата на комсомолката", "Духът на Женева" и "Кучешки търбух".

Така че, братушки, при Ерофеев е спасението от путинизма!