С тотално единодушие 0:10 гласа катастрофира поредният опит на следовател Бойко Атанасов да оглави нещо в системата.

Днес той се озова в интересното положение да е единствен кандидат за административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура (АСП), след като Емилия Русинова - в момента шеф на СГП, след две поредни срèди, в които представяше болнични, оттегли кандидатурата си, без въобще да се яви пред прокурорската колегия на ВСС.

Атанасов, като че ли повече бе дошъл за пореден път "да си каже" какво му е на душата (той периодично кандидаства за всевъзможни ръководни постове, б.р.). Концепцията и отговорите му на въпроси - според членовете на Съвета - въобще не включваха конкретни стъпки и действия, които би предпирел, ако го изберат за административен ръководител.

Той разкритикува на няколко пъти многото командировани обвинители - говорейки не за АСП, за която се бори да оглави, а за долноинстанционната Специализирана прокуратура. Тезата - стана ясно от думите му - е, че корупцията "по високите етажи", която бе пратена на ул. "Черковна" с промени в НПК от сегашния парламент, не може да се води успешно от командировани прокурори от районните нива.

"Някои са работили и преди в спецпрокуратура, откомандировани са, а сега пак се връщат", зачуди се Атанасов.

Той застъпи изключително екзотичната теза да бъдат спрени всички процедури по повишаване, атестиране и конкурси, командированите да бъдат върнати, и това - докато не се изготвят нови правила за кариерно израстване, включващи и тестове пред психиатър и психолог на кандидатите.

"Смятате ли, че ние имаме законово право да спрем всички назначавания и атестации до изработване на правилник, като това е законов въпрос", пита го Сотир Цацаров.

Главният прокурор, който води заседанията, на няколко пъти го помоли да се концентрира върху концепцията си, а не да раздава ксерокопия на членовете на съвета, които били общоизвестни факти - например колко са командированите.

Атанасов традиционно критикува и високия брой споразуманеия със спецпрокуратурата - една от причините да има дисциплинарно дело. Той предложи всички те "да се публикуват на сайта на прокуратурата".

"За мен са изключително неприятни тия цифри като брой сключени споразумения", обяви кандидатът.

Тук главният прокурор, който на няколко пъти го прекъсваше, го пита възможно ли е административният ръководител да издаде заповед за съгласуване на споразумение между прокурора и другите страни, т.е. - осъдения.

"Вие очевидно не разбирате въобще концепцията", заключи Цацаров.

"Вие не я разбирате", опонира му кандидатът, който по традиция сяда на стол точно до него.

Той се интересуваше и кое точно иска Атанасов да се публикува на сайта на прокуратурата - проектът за споразумение, който обвинителят предлага, или финалният акт на съда, с който се одобрява или не се одобрява то. 

"След като сме горди с тези споразумения с организираната престъпност - да се публикуват", каза кандидатът, като обяви, че целта му е "максимално да пречи" за сключването на тези споразумения.

"Колега, вие правите ли разлика между вътрешно убеждение и правомощия на административен ръководител", попита го пак главният прокурор.

Сред задалите му въпроси Пламена Цветанова (бивш шеф именно на следствието) саркастично попита кандидата "вижда ли въобще нещо положително" в прокуратурата.

На това Атанасов отговори - материалната обезпеченост. А относно добрата воля за работа и борба с престъпността заяви дълбокомислено:

"Мисля, че от време на време се появяват някакви наченки (на воля, б.а.)"

Цацаров попита кандидата - като иска да има завишени качества на работещите в прокуратурата, "кога и кое е последното обучение, което е преминал той лично" и къде.

На това следователят, който вече е обект на две дисциплинарки, каза, че преди около 3 месеца е бил на обучение за лекарските престъпления.

Интересна тема се разви около резултатите на самия Атанасов в пряката му работа. Пламена Цветанова обяви, че за 5-годишния период на атестирането му той е изработил едва 7 дела с мнение за съд, 32 с мнение за спиране и 9 - за прекартяване.

На това Атанасов отговори, че "това било в период, в който е трудоустроен в един сектор за криминални дела" и че имало периоди да му разпределят едва по една преписка.

"Тезата за репресирането ви е отдавна отречена – оставете тия глупости - рязко го скастри Цацаров. - За 3-те дела на секунда на всички ни е ясно за какво става въпрос!" (в един от периодите в интервюта Бойко Атанасов твърдеше обратното - че системата за случайно разпределение на прокуратурата му е разпределяла по няколко дела в секунда, за да бъде претоварен от работа, б.р.).

И още...

На някои от въпросите Атанасов дъблоко се замисляше и даваше отговори като:

- Ние можем да действаме само по закон, нали?

- Така го казвате вие – отговаря му Цацаров.

- Ами, тогава да го направим.

Светлана Бошнакова го попита да коментира "член 233, ал 6" - казано точно по този начин, без разяснения.

"От ЗСВ ли...", поинтересува се кандидатът.

Всъщност членът касае прословутите бонуси - до 6 заплати годишно за работещите в спецмагистратурите, които парламентът въведе (но МФ не осигури пари за тях, б.р.) 

Той отговори:

"Според мен естеството на работата е от такова значение за функционирането и на държавата и аз смятам, че трябва да се прилагат в пълния обем - по отоншение на работещите там. В противен случай съвсем в скоро време - и в момента чувам, че една част от магистратите не са съгласни да са в този орган на съдебната власт."

Имаше и такива отговори: 

„Средата е динамична, когато ние не сме адекватни да съберем доказателства."

На моменти членовете на съвета дори изпаднаха в спор за какво говори Атанасов в концепцията си, като е написал, че няма постигнати добри резултати по отношение на международната правна помощ и Европейската заповед за арест... Един казваше нещо, а друг член опонира: "Не, той говори за" еди-какво си....

Огнян Дамянов го попита знае ли колко са служителите в АС прокуратура.

"Не съм математик. Знам ги като имена, знам кой какво работи – не ги знам като бройка", отговори Атанасов.

"Т.е., знаете ги като имена, не ги знаете като бройка" - зачуди се Цацаров.

Калина Чапкънова пък го пита как би преодолял липсата на административен опит в управление на човешките ресурси. На това Бойко Атанасов отговори резонно - че няма как да трупа ръководен опит, като никога не го избират за никакъв пост.

Таблото с гласуването във ВСС

Всичко завърши с монолог на Сотир Цацаров Акцентът му бе, че "проблемът в конкретния кандидат" въобще не е в липсата на административен опит, защото той се придобивал, учел се, ако липсва.

"Не може да кажем, че този кандидат е неподходящ за длъжността, защото му липсва административен опит

Във всички дъжности, за които е кандидатствал, резултатът от конкурса не е бил положителен за него.

За да бъда безкрайно деликатен, ще кажа, че тази липса се илюстрира от няколко неща – граматическата постройка и граматическото несъответствие на текста на концепцията му.

По-страшната липса и по-страшният недостиг мога да го илюстрирам, цитирайки едно изречение (от концепцията):

"Внасянето на делото в съда не е краен акт, то няма сила на присъдено нещо."

Мисля, че проблемът тук не е в липсата на административен опит.

При всички публични и непублични изяви - интервюта, той си има това право - и това не е проблем на колегата.

Тука става дума според мен за липса на правни познания, и то по отношение на пряката работа по наказателния процес. Тя не може да бъде прикирта с общи фрази, с липса на конкретни отговори и бомбастични предложения.

Тя или я има, или я няма. Според мене в случая я няма."

След гласуването с 0:10 избор няма и ще се пристъпи към нова процедура за избор на шеф на Апелативната спецпрокуратура.

---

Бел ред. - на уличен жаргон "моряшки бой" е, когато потърпевшият е в средата, а голям брой биячи, подредени примерно в кръг, си го подават един на друг.